Ο Gordon Brown στο "κλαμπ" κατά των μπόνους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στους "F.T.", προστέθηκε σε αυτούς που επιτίθενται στις υπερβολικές αμοιβές των τραπεζιτών. Ζητά διεθνή ομοφωνία εν όψει της συνόδου του G20.

  • Lionel Barber & Philip Stephens
Ο Gordon Brown στο κλαμπ κατά των μπόνους
Ο κ. Gordon Brown δεσμεύτηκε ότι θα "καταπνίξει" τις υπερβολικές αμοιβές των τραπεζιτών, σε μία κίνηση που θα αποτελέσει μέρος της διεθνούς προσπάθειας για ίαση των συστημικών αδυναμιών που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους "F.T." υποστήριξε ότι τόσο οι μισθοί όσο και τα μπόνους θα πρέπει να συνδεθούν με την πορεία μιας τράπεζας σε μακροχρόνιο διάστημα και όχι με τα βραχύβια κερδοσκοπικά κέρδη που αυτή μπορεί να έχει.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες οφείλουν να μειώσουν τις ανταμοιβές που προσφέρουν στους τραπεζίτες τους, ιδιαίτερα εάν η αποτελεσματικότητά τους (των τραπεζιτών) δεν είναι θετική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης οι αρχές ελέγχου χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες.

"Οφείλουμε να δράσουμε ταχύτερα", τόνισε ο κ. Brown.

Πάντως, αρνήθηκε να προσυπογράψει τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Financial Service Authority (FSA), Λόρδου Turner, ότι ο τραπεζικός κλάδος "είναι υπερβολικά διογκωμένος" και θα πρέπει "να μειώσει το μέγεθός του".

Αν και είναι σαφές ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει υπερθερμανθεί, στόχος ζωτικής σημασίας είναι η διατήρηση του City ως ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα της υφηλίου.

Στην ωριαία συνέντευξή του, ο κ. Brown υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει πως η Βρετανία θα λάβει μονομερείς αποφάσεις σχετικά με τα bonus των τραπεζιτών.

Δεν αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό τη γαλλική πρόταση για επιβολή υποχρεωτικών ορίων στις απολαβές των τραπεζιτών, καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να επιβληθεί, αν και παραδέχτηκε ότι είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα τεθούν στο "θεμιτό debate" που υπάρχει για το όλο ζήτημα.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς οι κυβερνήσεις να αποσυρθούν από τα μέτρα στήριξης που έχουν θεσμοθετήσει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

Ο κ. Brown τόνισε ότι ευελπιστεί κατά τη συνάντηση των ηγετών του G20 στο Pittsburg στα τέλη του μήνα να υπάρξει συμφωνία "κοινής συναίνεσης για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης", στην οποία θα αποφασιστεί τα μέτρα στήριξης να αποσυρθούν από κοινού σε όλες τις χώρες όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, ελπίζει για συμφωνία σε λεπτά θέματα, όπως είναι η αποτύπωση των διεθνών ανισορροπιών που υπάρχουν, όπως τα υπερβολικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ή τα υπερβολικά πλεονάσματα. Σαφώς ευελπιστεί και για συμφωνία σε θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v