Σε σημείο καμπής η αγορά εταιρικών ομολόγων

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικό για την αγορά εταιρικών ομολόγων. Εάν διατηρηθούν οι επενδυτικές διαθέσεις για αύξηση θέσεων, τότε όλοι, ακόμη και οι μετοχές, "θα ανασάνουν" με ανακούφιση.

  • Aline van Duyn
Σε σημείο καμπής η αγορά εταιρικών ομολόγων
Οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές δεν είναι οι μόνοι που εξετάζουν κατά πόσον είναι σοφό να προχωρήσουν σε αποκόμιση κερδών έπειτα από έξι μήνες ανόδου.

Άλλωστε, το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είναι, παραδοσιακά, δύσκολο για ριψοκίνδυνες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών ομολόγων.

Ο πειρασμός για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αποκόμιση κερδών είναι ισχυρότερος φέτος, με δεδομένα τα ισχυρά κέρδη που έχουν σημειωθεί στις πιστωτικές αγορές, τα οποία ξεπερνούν σημαντικά τα αντίστοιχα των αγορών διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ο δανεισμός προς τράπεζες και επιχειρήσεις ουσιαστικά σταμάτησε. Μόλις έγινε εκ νέου απτή πραγματικότητα, εξαιτίας των πλουσιοπάροχων "πακέτων" στήριξης που τοποθέτησαν οι κυβερνήσεις σε αγορές και σε τραπεζικούς ομίλους, ο κίνδυνος σε επιχειρήσεις και σε τράπεζες να χρεοκοπήσουν άρχισε να υποχωρεί.

Άλλωστε, το άνοιγμα των αγορών εταιρικών ομολόγων, από τις οποίες οι επιχειρήσεις άντλησαν ποσά-ρεκόρ φέτος, αποτέλεσε πολύ καλή είδηση και για τις μετοχικές αγορές.

Τα μοχλευμένα δάνεια στις ΗΠΑ -αυτά που παρέχονται σε επιχειρήσεις που θεωρούνται υψηλού κινδύνου- ενισχύθηκαν περισσότερο από 40% από τις αρχές του 2009. Τα κέρδη για τα λιγότερο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα -εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης- ήταν επίσης σημαντικά. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 13% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης έχουν φτάσει στο 15%, βάσει στοιχείων της Bank of America Merrill Lynch.

Τι θα συμβεί κατόπιν; Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών του καλοκαιριού καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι σκέφτονται οι επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας.

Αυτό θα καταστεί περισσότερο ξεκάθαρο εντός των επόμενων εβδομάδων. Ύψιστης σημασίας θεωρείται το κατά πόσον η ζήτηση για εταιρικά ομόλογα ιδιαίτερα "ριψοκίνδυνων" επιχειρήσεων θα παραμείνει σε ανάλογα υψηλά επίπεδα όπως συνέβη το καλοκαίρι. Εάν υπάρξουν ενδείξεις "παγώματος" των επενδυτικών διαθέσεων, τότε τα μηνύματα αλλά και οι επιπτώσεις και για τις μετοχικές αγορές δεν θα είναι και τόσο θετικά.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v