Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ στηρίζει την αγορά καλυμμένων ομολόγων

Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά 60 δισ. ευρώ καλυμμένων ομολόγων ήταν αρκετή για να στηρίξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσει σε εκδόσεις-ρεκόρ, στα 87 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες.

  • David Oakley
Η ΕΚΤ στηρίζει την αγορά καλυμμένων ομολόγων
Συγκρινόμενη με αυτήν της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκήθηκε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες μοιάζει ασήμαντη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μέχρι στιγμής «ρίξει» στο σύστημα 8,5 δισ. ευρώ (12,1 δισ. δολάρια) μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ την ίδια στιγμή η BoE έχει δαπανήσει 140 δισ. στερλίνες (226 δισ. δολάρια) για εξαγορά τόσο κρατικών, βρετανικών ομολόγων (gilts) όσο και εταιρικών.

Όμως τα χρήματα που «έριξε» η ΕΚΤ, είχαν ένα εντυπωσιακό και δραστικό αντίκτυπο, καθώς οδήγησαν σε αναζωογόνηση έναν βασικό τομέα από τον οποίο οι τράπεζες αντλούν δάνεια: τις αγορές καλυμμένων ομολόγων (covered bonds).

Τα καλυμμένα ομόλογα στηρίζονται είτε σε στεγαστικά δάνεια είτε στο δημόσιο χρέος και τυπικά είναι εξαιρετικά ασφαλή για τους επενδυτές καθώς η εγγύησή τους στηρίζεται από τον ισολογισμό αυτού που τα εκδίδει και μάλιστα ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει αδυναμία κάλυψης των πιστωτικών υποχρεώσεών του.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε –στις 7 Μαΐου- την πρόθεσή της να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, η εν λόγω αγορά επέστρεψε στη ζωή, βοηθώντας και στην αναζωογόνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Οι εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί στα 87 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή κατά 40% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και κατά 14% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic. Σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2006 η άνοδος είναι 26%, δηλαδή την περίοδο λίγο πριν ξεκινήσει η πιστωτική αποστράγγιση.

Η UBS «ακολούθησε το ρεύμα» και ανακοίνωσε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έκδοση καλυμμένων ομολόγων. Αρκετοί τραπεζίτες τονίζουν ότι θα υπάρξουν αρκετές ακόμη ανάλογου τύπου κινήσεις στο μέλλον και από άλλους ομίλους.

Ο κ. Richard Kemmish, επικεφαλής της μονάδας καλυμμένων ομολόγων της Credit Suisse δηλώνει ότι: «η ανάκαμψη της αγοράς δεν οφείλεται τόσο στο ύψος των κεφαλαίων που έχει προσφέρει η ΕΚΤ όσο στο ότι με αυτήν την κίνηση ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα στήριξης της εμπιστοσύνης. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανέδειξε αυτήν την αγορά ως μία από τις βασικές για την χρηματοδότηση των τραπεζών και ως εκ τούτου και των στεγαστικών δανείων, η εμπιστοσύνη επέστρεψε και ενισχύθηκε και η ζήτηση».

Η ΕΚΤ, η οποία θα φροντίσει να ενημερώσει τους επενδυτές για τις επόμενες κινήσεις της την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, μετά την μηνιαία συνεδρίασή της, στόχευσε στην αναζωογόνηση της αγοράς καλυμμένων ομολόγων γιατί με αυτόν τον τρόπο θα στήριζε και την αγορά στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα και χρησιμοποιούν τα έσοδα από την έκδοσή τους για παροχή νέων στεγαστικών δανείων. Επίσης, συχνά, χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων για παροχή δανείων και προς επιχειρήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ έχει «ρίξει» υψηλό αριθμό κεφαλαίων –τα περισσότερα απ’ όλα τα προγράμματά της- και στις αγορές χρήματος, ύψους 442 δισ. ευρώ, μέσω 12μηνων δανείων σε περισσότερες από 1.100 τράπεζες κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Ο κ. Tim Skeet, επικεφαλής της μονάδας καλυμμένων ομολόγων της Bank of America Merrill Lynch προσθέτει ότι: «η κίνηση της ΕΚΤ στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και η BoE θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ανάλογη κίνηση».
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v