Υποχωρήσεις Google για την ψηφιοποίηση βιβλίων

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η Google στη διαμάχη ΗΠΑ και Ευρώπης για την ψηφιοποίηση βιβλίων, καθώς ετοιμάζεται να δεχθεί στην επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα δύο Ευρωπαίους εκπροσώπους.

Υποχωρήσεις Google για την ψηφιοποίηση βιβλίων
Σε αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εκδοτών και συγγραφέων πρόκειται να προχωρήσει η Google, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, μετά τη συμφωνία-σταθμό που υπέγραψε στις ΗΠΑ.

Η εταιρία συμφώνησε στη συμμετοχή δύο μη Αμερικανών εκπροσώπων στο συμβούλιο του μητρώου που θα επιβλέπει τον διακανονισμό, σύμφωνα με επιστολή η οποία απεστάλη στους εκπροσώπους 16 εκδοτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Google σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει εκατομμύρια βιβλία, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του Διαδικτύου να τα βρουν μέσω της μηχανής αναζήτησής της.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Google υπόσχεται επίσης ότι θα συμβουλεύεται τους Ευρωπαίους εκδότες προτού καταχωρίσει ευρωπαϊκά βιβλία στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της.

Οι παραχωρήσεις αυτές πάντως, που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες Ευρωπαίων εκδοτών ότι δεν τους δόθηκε όσος λόγος έπρεπε στον συμβιβασμό οποίος έγινε για την αμερικανική αγορά, δεν αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες από την πλευρά της Γερμανίας και άλλων χωρών πως ο συμβιβασμός αντίκειται στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων σε άλλες χώρες.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε: "Τα μέρη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία έχουν αποστείλει επιστολή σε αρκετούς εθνικούς εκδοτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη για να διευκρινίσουν πως τα βιβλία που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ευρώπη θα αντιμετωπίζονται ως εμπορικά διαθέσιμα από αυτή. Τέτοια βιβλία θα μπορούν να εμφανίζονται στους Αμερικανούς χρήστες μόνο κατόπιν ρητής έγκρισης από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εξετάσει πώς θα απαντήσει στη συμφωνία και οι 27 χώρες-μέλη ελέγχουν αν απαιτείται συγκεκριμένη νομοθεσία για να διευκολυνθεί η ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Οι παραχωρήσεις της Google, στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης που έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι συγγραφέων και εκδοτών, με τους οποίους γίνεται η διαπραγμάτευση για τον διακανονισμό, έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στους Ευρωπαίους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την εκμετάλλευση των έργων τους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για τον διακανονισμό στις ΗΠΑ είναι έντονες, εν μέρει διότι οι χρήστες του Διαδικτύου εκεί δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιβλία που έχουν σκαναριστεί στο πλαίσιο της αμερικανικής συμφωνίας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v