Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σημείο μετοχές και ομόλογα ΗΠΑ

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ παραμένουν σε σημείο "ανάφλεξης" καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές και οι συναλλαγές σε κανονικά επίπεδα αυτή την εβδομάδα.

  • Michael Mackenzie, Nicole Bullock (Νέα Υόρκη)
Σε κρίσιμο σημείο μετοχές και ομόλογα ΗΠΑ
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ παραμένουν σε σημείο "ανάφλεξης" καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές και οι συναλλαγές βρίσκονται ξανά στα κανονικά τους επίπεδα αυτή την εβδομάδα, μετά την αργία της Ημέρας Εργασίας.

Μέσα στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών του Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου οι επενδυτές αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για τη διαφαινόμενη κατάργηση των συνηθισμένων μοτίβων συναλλαγών ανάμεσα στις μετοχές και στα yields των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Ο S&P?500 έχει επεκτείνει το ράλι από τα χαμηλά Μαρτίου με άνοδο μεγαλύτερη του 50%, στις 1.000 μονάδες και πλέον, ενώ το yield του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει από το υψηλό κοντά στο 3,9% σε ποσοστό περίπου 3,4%.

Είναι ασυνήθιστο να κάνουν ράλι ταυτόχρονα οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Πράγματι, αυτές οι δύο αγορές έχουν διαφορετικές απόψεις για τη φύση της οικονομικής ανάκαμψης.

"Το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιθανόν θετικό για τις μετοχές, λόγω της αποκατάστασης αποθεμάτων και του ρευστού από το σχέδιο απόσυρσης, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα έχει διάρκεια", σημειώνει ο κ. Jay Mueller της Wells Fargo Capital Management. "Το μεγάλο σημείο συζήτησης είναι ο καταναλωτής και, κοιτάζοντας την ανεργία, πιστεύω ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στάσιμες".

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν πράγματι ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει και η ανακοίνωση για την απασχόληση Αυγούστου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η ανάκαμψη να παραμείνει "άνεργη" και οι εταιρίες να σταθούν επικεντρωμένες στις περικοπές των δαπανών.

Άλλοι πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας "ολιγωρεί" ως δείκτης και πως η οικονομία βρίσκεται σε πορεία σταθερής ανάκαμψης, που θα συνεχίσει να ευνοεί την κατοχή μετοχών έναντι των ομολόγων.

"Ο κόσμος κινείται πολύ πιο αργά απ’ όσο θα ήθελαν οι αγορές, αλλά η ανάκαμψη κάνει αργή και σταθερή πρόοδο", δηλώνει ο κ. Jack Ablin της Harris Private Bank.

Όμως, ο κ. Robert Arnott της Research Affiliates πιστεύει ότι το ράλι στις μετοχές είναι υπερβολικό. "Είναι ράλι ρευστότητας, που δεν βασίζεται σε σταθερά θεμελιώδη τα οποία οδηγούν σε σταθερή ανάπτυξη. Όταν η κυβέρνηση διοχετεύει ρευστό στους καταναλωτές και εκείνοι φοβούνται να το ξοδέψουν, τότε το επενδύουν και αυτό ανεβάζει το χρηματιστήριο".

Πάντως, η πίστη στα χρηματιστήρια θα δοκιμαστεί καθώς θα ανακάμψουν οι όγκοι και η δραστηριότητα αυτόν τον μήνα. "Υπάρχει ίσως κάποια ανησυχία για τα χρηματιστήρια βραχυπρόθεσμα, καθώς ο Σεπτέμβριος συχνά είναι κακός μήνας για την αγορά", δηλώνει ο κ. Gerald Lucas της Deutsche Bank Securities.

Ορισμένοι bond traders πιστεύουν ότι τα treasury yields έχουν υποχωρήσει εν όψει αδυναμίας των μετοχών αυτόν τον μήνα. Η contrarian άποψη είναι ότι, με πολλούς επενδυτές να στοιχηματίζουν σε υποχώρηση των μετοχών, αυτή ίσως να μη συμβεί. Κάτι τέτοιο θα αναστατώσει τους απαισιόδοξους και τους κερδοσκόπους, πυροδοτώντας τελικά ένα πιο δυνατό χρηματιστηριακό ράλι προς τα τέλη του έτους.

"Οι μετοχές δείχνουν καλά στα τρέχοντα επίπεδα και, αν ο κόσμος ψυχολογικά ανησυχεί για τον Σεπτέμβριο, είναι καλό για τους επενδυτές contrarian", δηλώνει ο κ. Ablin.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v