Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ΗΠΑ το καλύτερο εκπαιδευτικό "μέρισμα"

Η αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τους άρρενες φοιτητές στις ΗΠΑ, από την άποψη της μελλοντικής εισοδηματικής δυνατότητας, είναι διπλάσια από τον μέσο όρο των εύπορων κρατών.

  • David Turner, Education Correspondent
Στις ΗΠΑ το καλύτερο εκπαιδευτικό μέρισμα
Η αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τους άρρενες φοιτητές στις ΗΠΑ, από την άποψη της μελλοντικής εισοδηματικής δυνατότητας, είναι διπλάσια από τον μέσο όρο όλων των εύπορων κρατών, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο άρρεν απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ μπορεί να προσβλέπει στο ότι θα κερδίσει 367.000 δολάρια επιπλέον στη διάρκεια της ζωής του, σε σύγκριση με κάποιον που έχει τελειώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ιδιαίτερα μεγάλη "αμοιβή" για τους Αμερικανούς απόφοιτους ίσως είναι αποτέλεσμα και του συγκριτικά μικρού αριθμού επαγγελματικών χώρων, όπου οι μισθοί καθορίζονται μέσω συλλογικών συμβάσεων, σε σχέση με άλλα πλούσια κράτη. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν την τάση να καθιστούν τις αμοιβές σε μία εταιρία πιο ισομερείς.

Ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει ότι σε όλες τις χώρες "οι πανεπιστημιακές σπουδές αποδίδουν καρπούς στη ζωή του ατόμου, με υψηλότερους μισθούς, καλύτερη υγεία και λιγότερη έκθεση στην ανεργία".

Η αύξηση στα έσοδα μιας γυναίκας αποφοίτου στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη, στα 229.000 δολάρια αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των πλούσιων κρατών, στα 134.000 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες κερδίζουν γενικότερα λιγότερα από τους άνδρες.

Τα μεγέθη περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση Education at a Glance του ΟΟΣΑ.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v