Τα νέα μέτρα απειλούν τα τραπεζικά κέρδη

Έως και κατά 1/3 ενδέχεται να μειωθούν τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών, λόγω των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με την JP Morgan. Κερδισμένος ο παραδοσιακός δανεισμός.

  • Patrick Jenkins, Brooke Masters
Τα νέα μέτρα απειλούν τα τραπεζικά κέρδη
Τα αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πιθανόν να μειώσουν την μακροπρόθεσμη κερδοφορία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών κατά σχεδόν ένα τρίτο, αναγκάζοντάς τες να προχωρήσουν σε μείωση των bonus και σε περικοπές προσωπικού, σύμφωνα με μελέτη της JP Morgan.

Η έκθεση, αντίγραφο της οποίας έχουν δει οι "F.T.", τηρεί μια βαθύτατα απαισιόδοξη στάση όσον αφορά στις επιπτώσεις των ρυθμιστικών αλλαγών που περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την προώθηση της διαπραγμάτευσης παραγώγων στα χρηματιστήρια.

Υπολογίζει πως οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων των επενδυτικών τραπεζών θα μειωθούν από το 15% χαμηλότερα του 11% το 2011.

Η JP Morgan υποστηρίζει πως η πτώση της κερδοφορίας ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερους μισθούς και bonus στις επενδυτικές τράπεζες.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα είναι απρόθυμες να λειτουργήσουν με μειωμένα επίπεδα κερδοφορίας και πως θα απαντήσουν με εκτεταμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης, στα οποία θα περιλαμβάνονται περισσότερες περικοπές προσωπικού σε ορισμένους τομείς και μεγάλες μειώσεις μισθών.

Αντιθέτως, οι τράπεζες που επικεντρώνονται στον παραδοσιακό δανεισμό είναι πιθανότερο να επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό από τα νέα μέτρα, αναφέρει η έκθεση.

Ο τραπεζικός αναλυτής της JP Morgan, κ. Kian Abouhossein δήλωσε ότι "θα είναι καλύτερα να είσαι στον παραδοσιακό δανεισμό παρά στην επενδυτική τραπεζική".

Άλλοι τραπεζικοί αναλυτές και ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης προβλέψει ότι οι απαιτήσεις για μεγαλύτερα κεφάλαια σχετικά με τις δραστηριότητες υψηλού ρίσκου θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα κέρδη και σε μικρότερα bonus.

Τα ευρήματα της έκθεσης ενδέχεται να ικανοποιήσουν τους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο που μάχονται σκληρά για να υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική, ώστε να χαλιναγωγηθούν οι επενδυτικές τράπεζες και να ενθαρρυνθεί η παραδοσιακή δανειοδότηση.

"Η υποχώρηση των χρηματοοικονομικών πιέσεων έχει οδηγήσει ορισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να θεωρήσουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνταν πριν από την κρίση. Αυτό όμως δεν αποτελεί επιλογή". Αυτό τόνισαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή τους η οποία περιέγραφε τους στόχους για τη σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα στο Pittsburgh.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις προτάσεις που έχουν ισχυρή στήριξη στις ΗΠΑ και δεν περιλαμβάνει τις γενικότερες απαιτήσεις για υψηλότερα κεφάλαια, οι οποίες είχαν συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών του G20 το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο πλήγμα από τις αλλαγές θα το υποστούν τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank, της Societe Generale και της BNP Paribas, ωστόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θα είναι αυτές που θα νιώσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v