Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός δεν είναι... πανάκεια!

Θα ήταν δελεαστικό να απορρίψουμε την τελευταία άνοδο του χρυσού πάνω από τα $1.000 ως κίνηση απλώς πανικού, αν δεν υπήρχαν οι λογικές ανησυχίες σχετικά με το νόμισμα στο οποίο καθορίζεται η ονομαστική τιμή του μετάλλου.

  • Lex
Ο χρυσός δεν είναι... πανάκεια!
Σαν γιατροσόφι για όλες τις αρρώστιες που πουλά ένας περιπλανώμενος κομπογιαννίτης, ο χρυσός για κάποιον λόγο φαίνεται να είναι καλός για σχεδόν όλα όσα μας προκαλούν πόνο.

Απλώς αναλογιστείτε τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο της τιμής του χρυσού κατά την πάροδο των χρόνων.

Τον Ιανουάριο του 1980, όταν το κίτρινο μέταλλο έπιασε τα 850 δολάρια ανά ουγκιά -που εξακολουθεί να είναι το ρεκόρ σε πραγματικούς όρους-, οι δυτικές οικονομίες πιέζονταν από τη δεύτερη κρίση πετρελαίου και από τον μεταπολεμικό πληθωρισμό-ρεκόρ.

Μεταφερθείτε στον Μάρτιο του 2008 όταν ο χρυσός έσπασε τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά λόγω στροφής των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια, την ώρα που παρέπαιε η Bear Stearns.

Πλησίασε το ίδιο επίπεδο μερικούς μήνες μετά όταν οι ανησυχίες για τις τράπεζες είχαν καταλαγιάσει προσωρινά, αλλά είχε αυξηθεί ο πυρετός για αγορά εμπορευμάτων και ακόμα μία φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η κατάρρευση της Lehman δημιούργησε τόσο μεγάλη ζήτηση που στα χυτήρια έκαναν υπερωρίες. 

Ο συνδετικός κρίκος σε αυτά τα... επεισόδια ήταν ο φόβος και γι' αυτούς που αγόρασαν κοντά στα υψηλά η απόκτηση… ψυχικής ηρεμίας κόστισε ακριβά.

Θα ήταν δελεαστικό να απορρίψουμε την τελευταία άνοδο πάνω από τα 1.000 δολάρια/ουγκιά ως… μία από τα ίδια, αν δεν υπήρχαν οι λογικές ανησυχίες σχετικά με το νόμισμα με το οποίο καθορίζεται η ονομαστική τιμή του χρυσού. Ο δολαριακός δείκτης, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με έξι μεγάλα παγκόσμια νομίσματα, έπεσε στο 77 από 121 πριν από οκτώ χρόνια, καθώς οι ξένοι πιστωτές φοβούνται πως τα ελλείμματα στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν.

Οι ιστορίες γι' αυτούς που διατήρησαν τον πλούτο τους ή ξέφυγαν από την πείνα σε προηγούμενες δεκαετίες, αγοράζοντας χρυσό, όταν οι κυβερνήσεις τους τύπωναν ανεξέλεγκτα χρήμα, αποτελούν για τους "ταύρους" του κίτρινου μετάλλου όμορφα ιστορικά διηγήματα.

Όμως οι ΗΠΑ δεν είναι Βαϊμάρη και, παρότι τα επιτόκια καθιστούν το κόστος του χρυσού χαμηλό, υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι για να προβλεφθεί ο πληθωρισμός. Επιχειρήσεις με φυσική παρουσία, δικαιώματα μετάλλων ή ακόμα και μετοχές είναι καλές επιλογές με υψηλές ιστορικά αποδόσεις.

Οι οικονομικές πανάκειες, όπως και οι ιατρικές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και οδηγίες για την ασφαλή χορήγησή τους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v