"Βγαίνουν τα μαχαίρια" στα private equities

Οι προοπτικές μικρής ή μηδενικής απόδοσης των επενδύσεων στο άμεσο μέλλον, λόγω της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία,  προκαλεί "τριγμούς" και... επεισοδιακές αποχωρήσεις στα private equities.

  • Lex
Βγαίνουν τα μαχαίρια στα private equities
"Βγαίνουν τα μαχαίρια" στον κλάδο των private equities. Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός fund manager κ. Jon Moulton παραιτήθηκε από επικεφαλής της Alchemy, κατηγορώντας τη στρατηγική της εταιρίας την οποία ίδρυσε πριν από 12 χρόνια. Τον περασμένο μήνα δύο υψηλόβαθμα στελέχη, περιλαμβανομένου του προέδρου κ. Dominique Megret, αναγκάστηκαν σε παραίτηση από την PAI, τον μεγαλύτερο όμιλο buy-out της ηπειρωτικής Ευρώπης, μετά τις μεγάλες ζημίες που καταγράφηκαν σε αρκετές από τις επενδύσεις της. Μείωση αναμένεται και στα κεφάλαια της PAI, που το 2008 ανέρχονταν σε 5,8 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν τέτοιες "θερμές" αποχωρήσεις να γίνουν σύνηθες φαινόμενο.

Ένας λόγος γι' αυτήν την αναταραχή είναι οι μισθοί. Οι private equity managers, σε αντίθεση με τα "εξαδέλφια" τους στην επενδυτική τραπεζική, δεν λαμβάνουν μπόνους. Συνήθως παίρνουν μερίδιο 20% από τα κέρδη που θα αποφέρει η πώληση μιας επένδυσης.

Καθώς οι συνηθισμένες συμφωνίες private equity χρειάζονται περίπου 5 χρόνια για να ολοκληρωθούν, δίνονται κίνητρα στους διαχειριστές να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα κέρδη. Μέχρι τότε νέες συμφωνίες προσφέρουν το δικό τους δελεαστικό… καρότο για το μέλλον. Εν τω μεταξύ, αμοιβή διαχείρισης της τάξης του 1% - 2%, καλύπτει τα κόστη.

Το σύστημα όμως λειτουργεί καλά μόνο όταν οι αγορές κινούνται ανοδικά. Πράγματι, στα τέσσερα χρόνια μέχρι το 2006 οι Αμερικανοί επενδυτές private equity είχαν κατά μέσο όρο απόδοση επένδυσης 26%, τέσσερις φορές την απόδοση του S&P 500.

Αυτές οι αποδόσεις, ωστόσο, δεν ήταν προσαρμοσμένες στους επενδυτικούς κινδύνους.

Σήμερα πολλές βασικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, στις οποίες έχουν γίνει οι επενδύσεις -αρκετές από τις οποίες αγοράστηκαν όταν οι αγορές βρίσκονταν στο ζενίθ τους-, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επιπλέον, τα υψηλά χρέη αναγκάζουν ορισμένους διαχειριστές να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις προβληματικές επενδύσεις.

Αυτό έχει κάνει αρκετούς να σκέφτονται την προοπτική μικρής ή μηδενικής απόδοσης στο άμεσο μέλλον. Και αυτό με τη σειρά του εκμηδενίζει την προοπτική μεγαλύτερης αύξησης των κεφαλαίων. Γιατί λοιπόν να περιμένουν;
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v