Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "χειρότερο σενάριο" στα defaults δυτ. Ευρώπης

Ο οίκος S&P περιμένει ότι ο αριθμός των πιο "επικίνδυνων" εταιριών της δυτικής Ευρώπης που θα κηρύξουν αδυναμία αποπληρωμής χρεών θα αντιστοιχεί στο "χειρότερο σενάριο" από όσα προέβλεπε στις αρχές του έτους.

  • Anousha Sakoui
Το χειρότερο σενάριο στα defaults δυτ. Ευρώπης
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's περιμένει ότι ο αριθμός των πιο επικίνδυνων εταιριών της δυτικής Ευρώπης που θα κηρύξουν αδυναμία αποπληρωμής χρεών, θα αντιστοιχεί στο "χειρότερο σενάριο" από όσα προέβλεπε στις αρχές του έτους.

Σε έκθεσή του αναφέρει ότι περιμένει πώς ο αριθμός των εταιριών κερδοσκοπικής αξιολόγησης (speculative grade) θα χτυπήσει ζενίθ στο λίγο κάτω από το 15% έως τα τέλη του έτους, που θα είναι το χειρότερο ποσοστό default που έχει βιώσει η περιοχή. Περιμένει επίσης ότι το ποσοστό θα υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια.

Στην έκθεση δίνεται μια ευρύτερη άποψη για τα επίπεδα χρηματοπιστωτικών πιέσεων μεταξύ των πιο "επικίνδυνων" επιχειρήσεων (όσων φέρουν βαθμολογία χρηματιστηριακής ή ιδιωτικής αξιολόγησης "ΒΒ+" και χαμηλότερη). Το μέγεθος των 146 εισηγμένων εταιριών "βαθμολογίας junk" που αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοστασίου έχει υποστεί μηνιαία αναθεώρηση, αλλά είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο όπου αναθεωρείται το μέγεθος των εταιριών ιδιωτικής αξιολόγησης, το οποίο ανέρχεται στις 598 επιχειρήσεις.

Η S&P αναφέρει ότι οι πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις που πλήττονται από φτωχή ρευστότητα και από ουσιαστική μείωση στην επιχειρηματική τους εμφάνιση έχουν υποστεί ιδιαίτερο πλήγμα. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να αναδιοργανώσουν το χρέος τους ή να μετακυλίσουν υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των ευρωπαϊκών εργοστασίων στο α΄ εξάμηνο του 2009 και σύμφωνα με τις ενδείξεις και στο γ΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Μολονότι έχει ανοίξει και πάλι η αγορά ομολόγων για πιο ριψοκίνδυνες εκδόσεις, η S&P θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό για να συγκρατηθεί το κύμα από defaults.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v