ΗΠΑ: Αρχίζει ανάκληση της τραπεζικής στήριξης

Λίγες ημέρες πριν από τη "μαύρη" επέτειο της κατάρρευσης της Lehman, ο T.Geithner δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή τη διαδικασία ανάκλησης της έκτακτης στήριξης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών αγορών.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
ΗΠΑ: Αρχίζει ανάκληση της τραπεζικής στήριξης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσύρουν την έκτακτη υποστήριξη στις τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανακήρυξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Tim Geithner, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ανάκλησης της πολιτικής που έχει προσφέρει στήριξη στο καταπονημένο χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής.

Σχεδόν έναν χρόνο από την ημέρα που κατέρρευσε η Lehman Brothers, προκαλώντας πανικό που καθήλωσε τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη σε ύφεση, ο κ. Geithner δήλωσε πως "είναι καιρός να περάσουμε από την αντιμετώπιση της κρίσης στην ανάκαμψη".

Υποδεικνύοντας τις ενδείξεις γιατρειάς των αγορών, που μέχρι πριν από λίγους μήνες είχαν παραλύσει με την απομάκρυνση από το ρίσκο και την απροθυμία των τραπεζών να δανειστούν μεταξύ τους, ο κ. Geithner δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν τις εγγυήσεις προς την ύψους 2.500 δισ. δολαρίων βιομηχανία των αμοιβαίων κεφαλαίων αγοράς χρήματος να εκπνεύσουν, όπως έχει προγραμματιστεί, περί τα τέλη του μήνα.

Επίσης υποστήριξε μια πρόταση του ταμείου εγγυοδοσίας Federal Deposit Insurance Corporation, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο να καταργηθούν τελείως ή να στο περιοριστούν μόνο στις έκτακτες περιπτώσεις οι εγγυήσεις χρηματοδότησης τραπεζών.

"Καθώς μπαίνουμε στη νέα αυτή φάση, πρέπει να αρχίσουμε να ανακαλούμε τμήμα της έκτακτης στήριξης που έχουμε δώσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε ο κ. Geithner και τόνισε ότι η βελτίωση στις αγορές οφείλεται επί το πλείστον στις κινήσεις της κυβέρνησης Obama.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε κάποια στρατηγική εξόδου από την πολιτική της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης. Είπε αντιθέτως ότι "πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανάκαμψη μέχρι να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη και να στηρίζεται στην ιδιωτική ζήτηση" και δεσμεύτηκε να... μην πατήσει τα φρένα πολύ νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική στιγμή της στρατηγικής στροφής προς την κατεύθυνση για ανάκληση της υποστήριξης των αγορών είναι συμβολική. Οι εγγυήσεις στα money funds προέκυψαν αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman, για να σταματήσουν την πανικόβλητη έξοδο από τον κλάδο την οποία πυροδότησαν οι ζημίες του Reserve Primary fund, που είχε επενδύσει σε χρεόγραφα της Lehman.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει "να μειώσει την παρουσία της σε ποικίλες περιοχές των αγορών", αλλά δεν σκοπεύει να κόψει κάθε στήριξη μέσα σε μία νύχτα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v