Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεσμεύσεις Obama στη "μαύρη επέτειο" της Lehman

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση της Lehman Brothers και λίγες εβδομάδες πριν την σύνοδο κορυφής της G20, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama δεσμεύεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις των εποπτικών Αρχών.

  • Tom Braithwaite (Ουάσιγκτον), Gillian Tett (Λονδίνο)
Δεσμεύσεις Obama στη μαύρη επέτειο της Lehman
Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama θα δεσμευθεί να προωθήσει χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, μέσα σε κλίμα επικρίσεων τις τράπεζες, τις ρυθμιστικές Αρχές και το Κογκρέσο.

Ο κ. Obama, σε ομιλία του προς την Wall Street θα τονίσει ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που έχει προετοιμάσει και περιλαμβάνουν την εξουσία κατάσχεσης και ρευστοποίησης χρηματοπιστωτικών εταιριών, πρέπει να γίνουν νόμος, ώστε να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν την τωρινή.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, λίγες ώρες πριν την προεδρική ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών Tim Geithner, δήλωσε ότι το γεγονός πως δεν υπήρχε νόμιμη εξουσία που να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα στο ζενίθ της κρίσης, ένα χρόνο πριν, αποδείχθηκε μια «τραγική αποτυχία της αμερικανικής διακυβέρνησης.»

Ο κ. Obama και ο κ. Geithner επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία της Lehman, που χρεοκόπησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, για να πείσουν το νομοθετικό σώμα να εγκρίνει τις προτάσεις τους.

Ο κ. Geithner δήλωσε ότι η ολιγωρία που επέδειξε πέρσι στο κογκρέσο, όσον αφορά την επίδοση εξουσιών στον τότε Πρόεδρο George W. Bush για να επενδύσει κεφάλαια από φόρους, ήταν αποτυχία.

Εντέλει, η σοβαρότητα της κρίσης, έπεισε το νομοθετικό σώμα να εγκρίνει την διαχείριση των 700 δισ. δολ. από χρήματα των φορολογούμενων για πρόγραμμα ανακούφισης από τα τοξικά ενεργητικά, το οποίο και αναπτύχθηκε για να τονωθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

Οι σημερινοί θιασώτες των μεταρρυθμίσεων, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Barney Frank, πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της βουλής, καθώς και η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο αγώνα στην προσπάθεια να εγκριθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν πιέσεις για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και ο επιχειρηματικός κλάδος ανθίσταται στην προσπάθεια δημιουργίας Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτικών Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, το σκηνικό της μάχης για την μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών μετακινείται στο Πίτσμπουργκ, όπου οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων κρατών θα συζητήσουν την πρόταση των ΗΠΑ για πιο απλούς και πιο ισχυρούς κανόνες όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πρόταση της Γαλλίας για έλεγχο στα bonus των τραπεζιτών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v