Τη συνεργασία της Wall ζητά ο Barack Obama

Τη συνεργασία της Wall Street, προκειμένου να υλοποιηθεί "η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος μετά τη Μεγάλη Ύφεση", ζήτησε ο Barack Obama, στην επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

  • Edward Luce, Krishna Guha (Ουάσινγκτον)
Τη συνεργασία της Wall ζητά ο Barack Obama
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama, εκμεταλλευόμενος την επέτειο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, ζήτησε από τη Wall Street να συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να υλοποιηθεί "η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος μετά τη Μεγάλη Ύφεση".

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, που στόχο είχαν να δώσουν πνοή στις προτάσεις της κυβέρνησής του στο Καπιτώλιο (όπου αυξάνεται ο σκεπτικισμός όσον αφορά στην εφαρμογή τους μέχρι το τέλος του έτους) για μεταρρυθμίσεις, είχαν επίσης σκοπό να διαβεβαιώσουν τους Αμερικανούς πολίτες ότι η εποχή των μεγάλων κυβερνητικών διασώσεων πλησιάζει στο τέλος της.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την εντεινόμενη ανησυχία των φορολογουμένων σχετικά με το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα της αμερικανικής κυβέρνησης, σχεδόν κάθε πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου εκφράζεται πλέον με τη γλώσσα της δημοσιονομικής ευθύνης.

Ο κ. Obama τόνισε το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αποπληρώσει 70 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια διάσωσης που τους χορηγήθηκαν, με απόδοση 17% για τον φορολογούμενο. "Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι καταιγίδες των περασμένων δύο χρόνων αρχίζουν να καταλαγιάζουν", σημείωσε ο κ. Obama.

"Σίγουρα δεν έβαλα υποψηφιότητα για Πρόεδρος για να σώζω τράπεζες ή για να παρεμβαίνω στις κεφαλαιαγορές. Όμως… η απουσία λογικών κανονισμών… είναι αυτό που δημιούργησε την ανάγκη γι' αυτήν την έκτακτη παρέμβαση".

Ο κ. Obama έθιξε επίσης το θέμα της αυξανόμενης δημόσιας ανησυχίας ότι η Wall Street επιστρέφει στη λογική του business as usual, λέγοντας στους τραπεζίτες ότι τα κεφάλαια διάσωσης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους πολίτες, τους αφήνουν με νέες υποχρεώσεις απέναντι στον αμερικανικό λαό.

Αυτό αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Obama για την επιστροφή των υψηλών bonus και της επιθετικής πρακτικής στις προσλήψεις, σε μια περίοδο όπου η πραγματική οικονομία (Main Street) εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τις πτωχεύσεις εταιριών και την άνοδο της ανεργίας κοντά στο 10%.

Πρακτικά, ο χρηματοοικονομικός τομέας -ή κάποια "κομμάτια" αυτού- βλέπει ανάκαμψη σχήματος V, όμως η οικονομία στο σύνολό της αντιμετωπίζει ανάκαμψη σχήματος U, ή ακόμα χειρότερα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων- το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης σχήματος W.

"Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε υπεύθυνο, αφού έχετε ανακάμψει με τη βοήθεια της κυβέρνησής σας, να οπισθοχωρήσετε απέναντι στην υποχρέωσή σας να συμβάλετε στην επίτευξη του στόχου για ευρύτερη ανάκαμψη, ενός πιο σταθερού συστήματος και περισσότερο ευρείας ευημερίας", τόνισε ο κ. Obama.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρότεινε στον χρηματοοικονομικό κλάδο -που τάσσεται κατά ορισμένων πτυχών των μεταρρυθμίσεων και ελπίζει να μην περάσει η πρόταση για τη δημιουργία νέας ρυθμιστικής αρχής για τα καταναλωτικά προϊόντα- να ενστερνιστεί τη σοβαρή χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση και όχι να πολεμήσει εναντίον της.

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Obama εκφράζουν ανησυχίες ότι το πολιτικό "παράθυρο" για μεταρρυθμίσεις μπορεί σύντομα να κλείσει, καθώς αρχίζει να αμβλύνεται το αίσθημα της επικείμενης καταστροφής και το σύστημα επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς. "Οι παλαιοί τρόποι που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση δεν μπορούν να συνεχιστούν", τόνισε. "Και το ότι ορισμένοι έχουν επιστρέψει σε αυτούς υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή, για αλλαγή τώρα. Δεν πρέπει να επιτραπεί η επανάληψη της Ιστορίας".

Σημειώνεται ότι και άλλες κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να περάσει η μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο του G20 στο Pittsburgh προς τα τέλη του μήνα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v