Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αντιφατικά μηνύματα από ΗΠΑ - Βρετανία

Μπορεί οι αγορές να επιστρέφουν σε "κανονικούς" ρυθμούς, όμως αισιόδοξοι καταναλωτές και χαλαρή νομισματική πολιτική δεν μπορούν να συνυπάρξουν για πάντα, σχολιάζει η κ. Jennifer Hughes.

  • Jennifer Hughes
Τα αντιφατικά μηνύματα από ΗΠΑ - Βρετανία
Σε "κανονικούς" ρυθμούς επέστρεψαν οι αγορές την Τρίτη - από την άποψη ότι τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αρχικά οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερο επίπεδο, τα ομόλογα σε χαμηλότερο και το δολάριο επίσης σε υψηλότερο όριο.

Έτσι είχε η κατάσταση πριν από την αλλαγή που έφεραν στους κανόνες του παιχνιδιού τα τεράστια πακέτα στήριξης της οικονομίας.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ήταν σημαντικά υψηλότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, ακόμα και εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων (κλάδος που στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση).

Αυτό αποτέλεσε την ένδειξη ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιο χαρούμενοι, σήμα που όλοι περίμεναν.

Οι πωλήσεις και οι μετοχές ακολουθούν πολύ στενά η μία την πορεία της άλλης. Πρόσφατα, οι οικονομολόγοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν σχετικά με την προφανή έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης, αφού μέχρι σήμερα το ράλι των μετοχών βασίζεται σε παράγοντες που αφορούν στην προσφορά, όπως για παράδειγμα η αύξηση των αποθεμάτων.

Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία, όσον αφορά στην αισιοδοξία, ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι πιστεύει πως η τεχνική ύφεση έχει πιθανότατα τελειώσει.

Όμως, ακόμα και αυτές οι τόσο θετικές ειδήσεις δεν ήταν αρκετές για να βγάλουν τις αγορές από το στενό -αν και θετικό στις περισσότερες περιπτώσεις- εύρος διαπραγμάτευσής τους.

Τα νέα από τις ΗΠΑ διέφεραν από τα γεγονότα στη Βρετανία, όπου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ.Mervyn King, τήρησε πιο ήπια στάση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ως παράδειγμα του νέου μοντέλου που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο φέτος, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι, ωθούμενα από τις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για πολύ καιρό ακόμα.

Όμως, αυτά τα δύο μηνύματα -η αισιοδοξία των καταναλωτών και η ασυνήθιστα χαλαρή νομισματική πολιτική- δεν μπορούν να συνυπάρχουν για πάντα.

Ίσως η έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά των επενδυτών για άμεση άνοδο των αμερικανικών κεφαλαίων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας γνώσης ότι όσο πιο πολύ βλέπουμε θετικές ειδήσεις σαν αυτές των ΗΠΑ τόσο πιο σύντομα θα τελειώσουν τα βρετανικού τύπου καθησυχαστικά μηνύματα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v