Δολάριο και αδιαφορία κεντρικών τραπεζών

Η αδυναμία του δολαρίου μπορεί να έχει γίνει πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι μάλλον... χλιαρές σχολιάζουν οι FT. Για πόσο ακόμα θα μπορούν "να σφυρίζουν αδιάφορα";

  • Jennifer Hughes
Δολάριο και αδιαφορία κεντρικών τραπεζών
Μπορεί το δολάριο να είναι το νόμισμα των ΗΠΑ, η αδυναμία του όμως γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Την Πέμπτη, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους, στο 76,05. Οι φήμες έκαναν λόγο για παρέμβαση της Τράπεζας της Κορέας και για προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελβετίας ότι ενδέχεται και αυτή να παρέμβει.

Η αδυναμία του δολαρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόβλημα για τις ΗΠΑ, όμως η συνεπαγόμενη ενίσχυση των άλλων νομισμάτων αποτελεί κλασική απειλή για τις οικονομίες αυτές, πιέζοντας τις εξαγωγές, την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για να αρχίσει και πάλι η παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται.

Εκείνες, όμως, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Παρά τις φημολογούμενες ενέργειες της Κορέας αυτό που επίσης παραμένει αξιοσημείωτο είναι η ουσιαστική "σιωπή" από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα φέτος, αρκετές ήταν οι χώρες που είχαν ταχθεί κατά της ανατίμησης των δικών τους νομισμάτων, καθώς το δολάριο υποχωρούσε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και σήμερα, τουλάχιστον όχι με την ίδια ένταση.

Ακόμα και η προειδοποίηση της Ελβετίας (να παρέμβει δηλαδή έναντι του ευρώ, παρότι το αδύναμο δολάριο βρίσκεται στη βάση της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου), ήταν απλώς επανάληψη προηγούμενης δήλωσης και σε συνδυασμό με ένα αναβαθμισμένο outlook για την οικονομία δεν ανησύχησε τις αγορές συναλλάγματος.

Την Τετάρτη η Ιαπωνία, η οποία φημίζεται για τις παρεμβάσεις της, άφησε να εννοηθεί ότι δεν την ανησυχεί η ενίσχυση του γεν. Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τη συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου, αρκεί οι αλλαγές να μη γίνονται πολύ γρήγορα.

Η πορεία των νομισμάτων δεν είναι μία ευθεία γραμμή. Κάποια στιγμή η αγορά θα σταματήσει για   να πάρει ανάσα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες να κοιτάζουν η μία την άλλη νευρικά. Οι trades γνωρίζουν ότι οι ξαφνικές παρεμβάσεις ίσως να τους αφήσουν με τεράστιες απώλειες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οι κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται πως μπορούν να έχουν βραχυπρόθεσμες επιτυχίες, γνωρίζουν όμως ότι δεν γίνεται σταματήσουν για πολύ ακόμα το κύμα στην αγορά.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v