Οι επενδυτές επιστρέφουν στη Βαλτική

Οι οικονομίες τους παραμένουν στον κλοιό άγριας ύφεσης, αλλά τα βαλτικά κράτη Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία απολαμβάνουν ισχυρή ανάκαμψη στις μετοχικές αξίες, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν δριμύτεροι.

  • Andrew Ward (Ελσίνκι)
Οι επενδυτές επιστρέφουν στη Βαλτική
Οι οικονομίες τους παραμένουν στον κλοιό άγριας ύφεσης, αλλά τα βαλτικά κράτη Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία απολαμβάνουν ισχυρή ανάκαμψη στις μετοχικές αξίες, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να επιστρέψουν στις αγορές τους.

Ο δείκτης OMX Baltic, ο βασικός δείκτης αποτύπωσης των τριών χρηματιστηρίων, έχει ενισχυθεί 80% στους τελευταίους έξι μήνες και σχεδόν ένα τρίτο τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα χρηματιστήρια με την καλύτερη εμφάνιση στον κόσμο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο έχει απολαύσει η αγορά της Λιθουανίας, που σχεδόν διπλασιάστηκε σε αξία από τον Μάρτιο, ενώ η Λετονία έχει ενισχυθεί 72% και η Εσθονία 62% στο ίδιο διάστημα.

Το ράλι στις τιμές των μετοχών εκδηλώνεται παρότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βυθίζεται και οι τρεις αυτές χώρες εμφανίζουν διψήφιους αριθμούς συρρίκνωσης φέτος.

Aν και η διολίσθηση δεν έχει λήξει, ο ρυθμός επιδείνωσης έχει αρχίσει να μετριάζεται και τα χρηματιστηριακά ράλι δείχνουν ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη στο τρίο της Βαλτικής αυξάνεται.

"Η περιφέρεια θα εξέλθει από την κρίση πιο δυνατή και πιο καθαρή", δηλώνει ο κ. Marcus Svedberg, διευθύνων οικονομολόγος της East Capital, επενδυτικής εταιρίας της Στοκχόλμης με επίκεντρο στην ανατολική Ευρώπης. "Θα επιστρέψουμε στη δυναμική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ίσως όχι τον επόμενο χρόνο αλλά τον ακόλουθο".

Έστω και μετά την πρόσφατη εκτίναξη, ο δείκτης OMX Baltic παραμένει 60% χαμηλότερα από την αιχμή του Φεβρουαρίου 2007. Ένας επενδυτής που εισήλθε στα βαλτικά χρηματιστήρια όταν οι τρεις χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 σήμερα αποκομίζει κέρδη μόλις 7%.

Ο κ. Marko Daljajev, της Swedbank στο Ταλίν, τονίζει η φετινή ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στους εγχώριους επενδυτές. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι ξένοι αρχίζουν να επιστρέφουν: η East Capital ανέστειλε προσωρινά τις εγγραφές στο βαλτικό fund της, γιατί με τη χαμηλή ρευστότητα στις αγορές της ήταν δύσκολο να απορροφηθεί η πολύ μεγάλη ζήτηση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v