"Τρέχει" η ανταγωνιστικότητα της Ασίας

Οι ασιατικές πόλεις μειώνουν το χάσμα της ανταγωνιστικότητας που τις χωρίζει από το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι το κέντρο της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας μεταναστεύει προς την Ανατολή.

  • Brooke Masters
Τρέχει η ανταγωνιστικότητα της Ασίας
Οι ασιατικές πόλεις κατορθώνουν να μειώσουν το χάσμα από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητά τους ως σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα, καθώς καταλαμβάνουν τις πέντε από τις 10 κορυφαίες θέσεις.

Ο δείκτης Global Financial Centers τον οποίο καταρτίζει η Z/Yen Group και δημοσιοποιείται από το City of London περιλαμβάνει τις απόψεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών συμβούλων σε σχέση με παράγοντες όπως το κόστος ενοικίασης επαγγελματικών χώρων, η ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες αεροπορικής μετακίνησης αλλά και η φορολογία.

Το Λονδίνο παραμένει στην πρώτη θέση της κατάταξης -αυτό ισχύει και τα τρία χρόνια κατά τα οποία καταρτίζεται ο δείκτης- και βρίσκεται στην κορυφή των τεσσάρων από τις πέντε υποκατηγορίες, ενώ η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως τραπεζικό κέντρο.

Τόσο το Λονδίνο όσο και η Νέα Υόρκη ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητά τους σε σύγκριση με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν τον Μάρτιο. Το Λονδίνο βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά του κατά εννέα βαθμούς φτάνοντας στους 790 και η Νέα Υόρκη έξι βαθμούς ανεβαίνοντας στους 774. Σημειώνεται ότι το "άριστα" είναι οι 1.000 βαθμοί.

Όμως τα κέρδη των δύο πόλεων ήταν μηδαμινά σε σύγκριση με αυτά που σημείωσαν το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καθώς αύξησαν τη βαθμολογία τους κατά 32 μονάδες. Το σύνολο και των τεσσάρων πόλεων (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη) ξεπερνά τις 700 μονάδες. Το Τόκιο και η Σαγκάη επίσης ενίσχυσαν τη θέση τους, ενώ η Σενζέν παραμένει πέμπτη στην κατάταξη.

"Η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν οι ασιατικές πόλεις μας εξέπληξε. Αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οφείλουμε να αρχίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με αυτές τις χώρες". Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Stuart Fraser, επικεφαλής της επιτροπής χάραξης πολιτικής του City of London.

Περισσότεροι άνθρωποι από την Ασία έλαβαν μέρος στην τρέχουσα έρευνα και πιθανώς αυτό να αποτελεί εξήγηση για την ενίσχυση της θέσης των ασιατικών πόλεων. 

"Είναι απτή πραγματικότητα ότι το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας μεταφέρεται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό", υποστήριξε ο Sir Stephen Wright, επικεφαλής της International Financial Services, υπηρεσίας που προωθεί τα συμφέροντα των βρετανικών εταιριών στο εξωτερικό.

Οι 10 πιο ανταγωνιστικές πόλεις της υφηλίου:

1. Λονδίνο (790 βαθμοί).
2. Νέα Υόρκη (774 βαθμοί).
3. Χονγκ Κονγκ (729 βαθμοί).
4. Σιγκαπούρη (719 βαθμοί).
5. Σενζέν (695 βαθμοί).
6. Ζυρίχη (676 βαθμοί).
7. Τόκιο (674 βαθμοί).
8. Σικάγο (661 βαθμοί).
9. Γενεύη (660 βαθμοί).
10. Σαγκάη (655 βαθμοί).

Πηγή: GFCI
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v