Οι τράπεζες ρευστοποιούν -επιτέλους- CDOs

Τα περίπλοκα χρεόγραφα που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης αρχίζουν να ρευστοποιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε τράπεζες, σε ασφαλιστικές και σε άλλους επενδυτές να καθαρίσουν από τοξικά ενεργητικά.

  • Aline van Duyn (Νέα Υόρκη)
Οι τράπεζες ρευστοποιούν -επιτέλους- CDOs
Τα περίπλοκα χρεόγραφα που βρέθηκαν στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ρευστοποιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε τράπεζες, σε ασφαλιστικές και σε άλλους επενδυτές να καθαρίσουν τα τοξικά ενεργητικά από τα βιβλία τους.

Παράγοντες των αγορών αναφέρουν ότι οι ρευστοποιήσεις εμφανίζονται στην αγορά collateralised debt obligations - CDOs (χρεωστικές υποχρεώσεις με αντίκρισμα), τα περίπλοκα χρεόγραφα που έχουν αντίκρισμα σε αποπληρωμές στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων και άλλων πιστώσεων.

Τα CDOs μπορούν να ρευστοποιηθούν εάν το αντίκρισμα μπορεί να πουληθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν ενεργητικά των αντικρισμάτων σε μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι συναλλαγές και να ανεβαίνουν οι τιμές για ορισμένες υποχρεώσεις.

"Παρατηρείται αισθητή αύξηση στους όγκους ρευστοποιήσεων CDOs", δηλώνει ο κ. Vishwanath Tirupattur, αναλυτής της Morgan Stanley. "Το ράλι σε όλα τα επενδυτικά ενεργητικά έχει δώσει στους επενδυτές ένα κίνητρο για ρευστοποιήσεις".

Τα CDOs ήταν ένα από τα κύρια εργαλεία μέσω των οποίων ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ τιτλοποιήθηκαν και πουλήθηκαν σε επενδυτές από όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας τους έχει εξανεμιστεί εξαιτίας του κύματος αδυναμίας αποπληρωμής ριψοκίνδυνων στεγαστικών δανείων.

Η αδυναμία πώλησης ή ρευστοποίησης τιτλοποιημένων χρεογράφων όπως τα CDOs υπήρξε ένα από τα βασικά προβλήματα της κρίσης. Τώρα εμφανίζεται η δυνατότητα να πουληθούν αυτά τα αποκαλούμενα "τοξικά" ενεργητικά.

Το πρόσφατο ράλι είναι ιδιαίτερα έντονο για CDOs με αντίκρισμα σε εταιρικά ομόλογα και σε πιστώσεις.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v