Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο δεν "θα πεθάνει"

Παρά το πρόσφατο sell-off δεν υπάρχει κίνδυνος το δολάριο "να πεθάνει", όπως τονίζει ο κ. John Normand, αναλυτής της JP Morgan. Ιδιαίτερα από τη στιγμή όπου οι θεσμικοί εξακολουθούν να επενδύουν στις ΗΠΑ.

  • John Normand, JPMorgan
Το δολάριο δεν θα πεθάνει
Το πρόσφατο sell-off στο δολάριο επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος στα συναλλαγματικά αποθέματα ανά τον κόσμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νομισματική κρίση, όπως τονίζει ο κ. John Normand, κορυφαίος αναλυτής των αγορών συναλλάγματος για λογαριασμό της JP Morgan.

"Η προσπάθεια ποσοτικού προσδιορισμού των μεταβολών σύστασης στα συναλλαγματικά αποθέματα ανά την υφήλιο αποτελεί οικονομική αλχημεία. Πολλές φορές έχει επιχειρηθεί, αλλά ποτέ δεν ήταν επιτυχημένη", τονίζει ο κ. Normand. Και προσθέτει: "Σαφώς, η όλη διαδικασία έχει ενισχυθεί από τον Ιούνιο έως και σήμερα".

Σύμφωνα με τον αναλυτή τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ενισχύονται κατά 100 δισ. δολάρια μηνιαίως, ενώ οι αγορές αμερικανικών μετοχών και ομολόγων κατά 50 δισ. δολάρια.

"Δεν υπάρχουν ουσιαστικές προσπάθειες διαφοροποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου το spread μεταξύ των επιτοκίων που ισχύει στις ΗΠΑ και αυτού στην υπόλοιπη υφήλιο παραμένει σταθερό", υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Άλλωστε, οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να επενδύουν στις ΗΠΑ ακόμη και αν το "μερίδιο" του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα υποχωρεί.

Και ο κ. Normand καταλήγει λέγοντας: "Θα μπορούσαμε να συνταχθούμε με το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι έφτασε το τέλος του δολαρίου. Θα ήταν, όμως, λάθος να το πράξουμε. Η πιθανότητα κρίσης στο δολάριο δεν φαίνεται και τόσο πιθανή από τη στιγμή όπου οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v