Γερμανικές εκλογές και οικονομική προοπτική

Η γερμανική αγορά θα ήταν ευτυχής εάν από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου σχηματίζονταν κεντροδεξιά κυβέρνηση στη χώρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και τόσο πιθανό, αν και η κ. Merkel θα παραμείνει καγκελάριος.

  • Lex
Γερμανικές εκλογές και οικονομική προοπτική
Ένα από τα ελάχιστα highlights της προεκλογικής εκστρατείας της Γερμανίας ήταν ένα χαριτωμένο πανό στο οποίο φαίνονταν το στήθος της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Angela Merkel και ενός ακόμη βουλευτή, κάτω από την επιγραφή: «Μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα». Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι σημαντικές.

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Merkel θα παραμείνει καγκελάριος, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η μορφή της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί.

Η ανοδική πορεία των κομμάτων της Αριστεράς μπορεί να τορπιλίσει την προσπάθεια της κ. Merkel να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του κόμματός της, Christian Democratic Union (CDU) και του φιλικού προς τις αγορές κόμματος Free Democratic Party (FDP). Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την πρώτη κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Γερμανία από το 1988.

Επανάληψη δημιουργίας κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού», δηλαδή συνεργασίας μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Σοσιαλιστές (SPD) εμφανίζεται ως περισσότερο πιθανή.

Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και την διαδικασία ανάκαμψής της.

Συνεργασία CDU/FDP θα είναι μία καλή είδηση για τις αγορές. Στην ατζέντα τους περιλαμβάνεται μείωση φόρων εισοδήματος και φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Αναμένεται ότι θα αλλάξουν το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις μικρομεσαίες –και συνήθως οικογενειακές- επιχειρήσεις στη Γερμανία. Ένα καθεστώς που πολύ συχνά παρεμποδίζει την ορθή πορεία της διαδοχής στις διοικήσεις τους.

Σαφώς όλα τα κόμματα έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους, μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, αν και οι προτάσεις Merkel για την φορολογία μοιάζουν ως οι καλύτερες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αντίθετα το SPD έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση φόρων. Ως εκ τούτου μία κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» ξεκινά με δεδομένη την έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο μερών της σε σημαντικά ζητήματα. Γι’ αυτό άλλωστε θα είναι και ασταθής.

Πιθανώς, δε, το SPD να ξεχάσει τις παλιές του συνήθειες και να αποφασίσει να συνεργαστεί με το Αριστερό κόμμα, του οποίου τα περισσότερα στελέχη είναι πρώην Ανατολικογερμανοί κομμουνιστές. Πιθανώς να υπάρξει τριμερής συνεργασία μεταξύ SPD, Αριστερού κόμματος και Πρασίνων.

Το γεγονός ότι οι αγορές δεν φαίνεται να αποκομίζουν τα οφέλη από συνεργασία CDU/FDP μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θεωρούν και πολύ πιθανή την περίπτωση αυτό να καταστεί εφικτό. Πάσης, πάντως, αμφιβολίας μία κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αυτό που θα ευχαριστούσε τις αγορές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v