Δεσμεύσεις Κίνας για ενεργειακή αποδοτικότητα

Η Κίνα δεσμεύθηκε να βελτιώσει «ουσιαστικώς» την ενεργειακή αποδοτικότητα των εργοστασίων, των σπιτιών και των εγκαταστάσεων ενέργειας, χωρίς όμως να προσδιορίσει συγκεκριμένους στόχους.

Δεσμεύσεις Κίνας για ενεργειακή αποδοτικότητα
Η Κίνα δεσμεύθηκε να βελτιώσει ουσιαστικώς την ενεργειακή αποδοτικότητα των εργοστασίων, των σπιτιών και των εγκαταστάσεων ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις «παγωμένες» συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Πάντως ο Πρόεδρος της Κίνας, Hu Jintao, δεν προσδιόρισε συγκεκριμένους στόχους εκπομπών καυσαερίων, απογοητεύοντας άλλες κυβερνήσεις, που ήλπιζαν για κάτι παραπάνω.

«Θα εργαστούμε ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων ανά μονάδα του ΑΕΠ, με σημαντικό ποσοστό έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005,» δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης στην σύνοδο των 100 και πλέον ηγετών, οι οποίοι συζητούν την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην τελευταία συνάντηση πριν την σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να αντικατασταθεί το πρωτόκολλο του Κιότο.

Υπήρξαν λίγα άλλα σημάδια προόδου στις συνομιλίες, καθώς ο Barack Obama, ο Αμερικανός πρόεδρος, έδειξε να υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την Κοπεγχάγη. Δήλωσε ότι κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα στην προώθηση της κλιματολογικής ατζέντας κατά την διάρκεια της ύφεσης, όταν η πιο άμεση προτεραιότητα είναι να αναθερμανθούν οι οικονομίες, και μίλησε για τα αμερικανικά επιτεύγματα στην μείωση των ρυπογόνων αερίων, αλλά δεν έκανε νέες δεσμεύσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, δήλωσε ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου ότι «μια αποτυχία ευρείας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, θα είναι ηθικά ανεπίτρεπτος, οικονομικά κοντόφθαλμη και πολιτικά ανόητη.»

Οι ηγέτες προσδοκούσαν να αναλάβει η Κίνα κάποιες αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, ώστε να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία στις ΗΠΑ.

Πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες αντιτίθενται σε συμφωνία μείωσης των ρύπων, εάν δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από την Κίνα, φοβούμενοι αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, φοβούνται ότι οι εξαγωγές της χώρας θα υποστούν φόρους καυσαερίων, αν η κυβέρνησή τους δεν πείσει την διεθνή κοινότητα ότι κάνει αποφασιστικά βήματα.

Οι χαμηλές προσδοκίες για την Κοπεγχάγη συνοδεύτηκαν με κλιμάκωση της οργής της Ευρώπης για την «απραξία» των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, δήλωσε στην σύνοδο: «Τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών έχουν τελειώσει. Ηλθε η ώρα για θάρρος, κινητοποίηση και συλλογική φιλοδοξία.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v