Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι "κρύβουν" οι εκτιμήσεις της Fed

Η Fed έκανε τα ελάχιστα δυνατά υπονοούμενα για σταδιακή «στρατηγική εξόδου», δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικών και ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.

  • Alan Rappeport
Τι κρύβουν οι εκτιμήσεις της Fed
H Federal Reserve δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει βελτιωθεί μετά την δραματική διολίσθηση και ότι διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα.

Ολοκληρώνοντας την διήμερη σύνοδο, η Fed όπως αναμενόταν ευρύτατα κράτησε τα επιτόκια σταθερά μεταξύ του μηδέν και του 0,25%, συντηρώντας τον πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία.

«Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικες αγορες έχουν βελτιωθεί περαιτέρω και η δραστηριότητα στον κλάδο ακινήτων έχει βελτιωθεί,» ανέφερε η Federal Reserve. «Οι δαπάνες των νοικοκυριών δείχνουν να σταθεροποιούνται, αλλά παραμένουν συγκρατημένες εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών θέσεων εργασίας, της υποτονικής αύξησης στα εισοδήματα, της μείωσης της αξίας των ιδιοκτησιών και της αυστηρότερης πίστωσης.»

Μετά την δημοσιοποίηση του ανακοινωθέντος της Federal Reserve, οι μετοχές σημείωσαν ήπια άνοδο σε υψηλότερα επίπεδα και κινήθηκαν κοντά σε υψηλά έτους.

Τι "κρύβεται" όμως πίσω από την φρασεολογία της Fed;

Ο αναλυτής των «FT» Krishna Guha δίνει μια συνοπτική εικόνα για την ουσιαστική σημασία των διατυπώσεων της FOMC, της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

1. Η FOMC προβλέπει ανάκαμψη στον κλάδο κατοικίας, αλλά δεν είναι βέβαιη για τις καταναλωτικές δαπάνες.

2. Προβλέπει ότι ο ρυθμός επιχειρηματικού «μαζέματος» θα επιβραδυνθεί.

3. Είναι λίγο πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης απ’όσο αναμέναμε ή, εν πάση περιπτώσει, κάνει ξεκάθαρο ότι δεν διαβλέπει ύφεση με «διπλό πάτο.»

4. Αυτή την φορά, δεν κάνει αναφορά σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.

5. Εκανε το ελάχιστο δυνατό υπονοούμενο ότι δρομολογείται μια σταδιακή στρατηγική εξόδου –η FOMC δήλωσε ότι θα αναπτύξει «μια ευρεία κλίμακα εργαλείων» και όχι «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» από εδώ και πέρα.


Τα highligths του ανακοινωθέντος ήταν, θα λέγαμε, επιγραμματικά τα εξής:

*Καμία αλλαγή φρασεολογίας για την παρατεταμένη περίοδο διευκολυντικής πολιτικής.
*Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικών.
*Καμία προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v