Διαμάχη ΗΠΑ - Ευρώπης για το ΔΝΤ στο G20

Οι ευρωπαϊκές διαφωνίες με την κυβέρνηση Obama απειλούν να επισκιάσουν τη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ, με πρώτο πρόσκομμα το αμερικανικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ΔΝΤ.

  • Edward Luce (Πίτσμπουργκ)
Διαμάχη ΗΠΑ - Ευρώπης για το ΔΝΤ στο G20
Οι ευρωπαϊκές διαφορές με την κυβέρνηση Obama απειλούν να επισκιάσουν τη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ καθώς η Βρετανία και η Γαλλία αντιτίθενται στο αμερικανικό σχέδιο μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες των "F.T.".

Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αγανάκτηση για τις αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες απειλούν έδρες και των δύο χωρών στο διευθυντικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Βάσει του σχεδίου των ΗΠΑ, οι έδρες στο συμβούλιο θα μειωθούν από τις 24 στις 20, με λιγότερους Ευρωπαίους εντεταλμένους.

Η δραστικότητα της αμερικανικής πρότασης αιφνιδίασε τη Βρετανία και τη Γαλλία. Στην απάντησή τους οι δύο ευρωπαϊκές χώρες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση όλα τα ζητήματα για τη μεταρρύθμιση του ιδρύματος, όπως το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα χρειάζεται να διατηρούν το de facto δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ήδη έχουν κάνει παραχωρήσεις, κρατώντας το μετοχικό τους μερίδιο στο 17%, αρκετά χαμηλότερα από το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Δεδομένου ότι για τη λήψη αποφάσεων στο Δ.Σ. του ΔΝΤ απαιτείται η πλειοψηφία του 85%, οι ΗΠΑ αυτόματα αποκτούν δύναμη βέτο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην πιέσουν παραπάνω το ζήτημα στο Πίτσμπουργκ. Αλλά η διαμάχη αυξάνει την κλιμακούμενη αίσθηση εκνευρισμού ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και στην κυβέρνηση Obama.

Η κ. Angela Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας, όπου διεξάγονται γενικές εκλογές την Κυριακή, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών θα πρέπει να καταστεί το μείζον ζήτημα της συνόδου - σε αντίθεση με τις προθέσεις σε δηλώσεις του κ. Barack Obama.

Η κ. Merkel σχεδόν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι οπισθοχωρούν όσον αφορά στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών και στα διεθνή πλαφόν στα τραπεζικά μπόνους, μεταθέτοντας το επίκεντρο στον εξαγωγικό προσανατολισμό των οικονομιών της Γερμανίας και της Κίνας.

Πάντως, οι διαφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ απειλούν να επιβραδύνουν την προσπάθεια μεταμόρφωσης των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη βαρύτητα των μεγάλων αναπτυσσόμενων κρατών.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v