Οι καταθέτες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες

Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν σε έρευνα των FT/Harris δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες για τη διαχείριση των αποταμιεύσεών τους. Προτιμούν να την αναλάβουν οι ίδιοι.

  • David Oakley
Οι καταθέτες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες
Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους εαυτούς τους τόσο στη διαχείριση των αποταμιεύσεων όσο και στις επενδύσεις τους και όχι τις τράπεζες, ή ακόμη και τους ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οι "Financial Times" ξεκινούν μια σειρά άρθρα και έρευνες σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν ξέρουν, πλέον, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν τις αποταμιεύσεις τους.

Πάντως, και παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι περισσότεροι πολίτες στις χώρες Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ την επενδυτική τους τακτική αλλά και τα επίπεδα του ρίσκου που αναλαμβάνουν, σύμφωνα με την έρευνα των FT/Harris Poll.

Απατώντας στην ερώτηση, ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για να διαχειριστεί τις επενδύσεις τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα "δείχνουν" τον εαυτό τους. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές βρίσκονται στη δεύτερη θέση, ενώ μειοψηφία αποτελούν όσοι δήλωσαν ότι προσλαμβάνουν κάποια επενδυτική εταιρία ή χρηματιστή για να διαχειριστεί τις τοποθετήσεις τους. 

Όσον αφορά στο ποιον εμπιστεύονται λιγότερο για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους απαντούν: τις τράπεζες, τις επενδυτικές εταιρίες και τους επενδυτικούς συμβούλους. 

Ο κ. Andy Bedwell  τονίζει: "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών συνεργάστηκα με τρεις ή τέσσερις ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και δεν εντυπωσιάστηκα από τις υπηρεσίες κανενός. Κανένας τους δεν φαίνεται ότι είχε το δικό μου καλό ως βασική του προτεραιότητα". Ο κ. Bedwell είναι σύμβουλος επιχειρήσεων στη Βρετανία, ο οποίος χρησιμοποιεί την εταιρία The Share Center, η οποία απλώς εκτελεί τις επενδυτικές του επιλογές και δεν του προσφέρει καμία άλλη υπηρεσία.

Και ο ίδιος συμπληρώνει: "Τελικώς αποφάσισα να κάνω μόνος μου τις αναλύσεις και να επιλέγω μόνος μου ποια είναι η καλύτερη τοποθέτηση για τα κεφάλαιά μου".

Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και στην προστασία που προσφέρουν στους επενδυτές οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι η προστασία των επενδυτών δεν είναι ικανοποιητική.

Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές τους επιλογές, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι προτιμούν τα ακίνητα, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ισπανοί την αποταμίευση, ενώ οι Αμερικανοί ήταν μοιρασμένοι μεταξύ αποταμίευσης και αγοράς μετοχών και ομολόγων.

Η πλειονότητα υποστήριξε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα επίπεδα ρίσκου που αναλαμβάνει, αλλά 3 στους 10 Αμερικανούς, 1 στους 4 Γάλλους και Γερμανούς και 1 στους 5 Βρετανούς και Ιταλούς δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν, πλέον, λιγότερο επενδυτικό ρίσκο. Στην Ισπανία 3 στους 10 θεωρούν ότι είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Η πλειονότητα στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τις επενδύσεις της σε μετοχές, σε σύγκριση με το τι έπραττε πριν από μία διετία, ενώ στην Ιταλία οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές. Στην Ισπανία και στις ΗΠΑ τα ποσοστά είναι ισάξια μοιρασμένα, μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει επενδυτική τακτική και αυτών που τη διατηρούν.

Οι περισσότεροι Βρετανοί και το 50% των Γάλλων και πολύ μεγάλο ποσοστό Ιταλών, Ισπανών, Γερμανών και Αμερικανών δήλωσαν ότι τόνισαν πως έχουν τις αποταμιεύσεις ή τις επενδύσεις τους στις τράπεζες.

Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι οι Βρετανοί, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια, ενώ οι Γάλλοι φοβούνται περισσότερο την Κίνα και οι Ιταλοί το Ιράν αλλά και το Ιράκ.

Η on line έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6.324 ενηλίκων στις χώρες Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία και Ιταλία. Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν από 16 έως 64 στη Γαλλία (1.063), στη Γερμανία (1.017), στη Βρετανία (1.118), στην Ισπανία (1.016) και στις ΗΠΑ (1.010). Στην Ιταλία οι ηλικίες ήταν μεταξύ 18 έως 64 ετών και συμμετείχαν 1.030 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v