Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας

Η εκλογική νίκη του κόμματος CDU της Angela Merkel και των Ελεύθερων Δημοκρατικών, είναι θετικό στοιχείο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Γερμανίας –το πόσο θετικό, θα το δείξει ο χρόνος.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
Η εκλογική νίκη της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel και των Ελεύθερων Δημοκρατικών (FDP) που υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά, είναι θετικό στοιχείο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Γερμανίας –το πόσο καλό είναι, μένει να αποδειχτεί. Το αποτέλεσμα είναι περίπλοκο.

Παραδόξως, η Γερμανία δείχνει να στρίβει προς τα δεξιά, ακριβώς σε μια εποχή που η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εκθέσει τις αδυναμίες μιας πολιτικής που παραδοσιακά συνδέεται με την δεξιά. Στην ουσία, το εκλογικό αποτέλεσμα καταδεικνύει εξίσου την διολίσθηση των δύο μεγάλων κομμάτων και την ανέλιξη των μικρότερων κομμάτων σε όλους τους χώρους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες, τα δύο κόμματα που κάποτε μοιράζονταν μεταξύ τους το 90% των ψήφων, σε αυτή την αναμέτρηση έλαβαν κάτω από 57%, σημειώνοντας την χειρότερη εμφάνιση 60 ετών και για τα δύο κόμματα. Το 15% που έλαβαν οι Ελεύθεροι Δημοκρατικοί είναι το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έλαβαν ανάλογο μερίδιο, ενώ το κόμμα της Αριστεράς πλησίασε αυτό το ποσοστό.

Η εύρωστη εμφάνιση των νέων εταίρων του CDU θεωρητικά δίνει στην κα Merkel περιθώρια προώθησης της ατζέντας ριζικών μεταρρυθμίσεων, με την οποία κατέκτησε την καγκελαρία το 2005. Αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο. Οι πολλοί συμβιβασμοί που έκανε στην διακυβέρνηση, ίσως δεν καθρεφτίζουν μόνο την προσπάθειά της να κρατήσει βιώσιμη της κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ισως και η ίδια η κα Merkel να στράφηκε προς το κέντρο.

Εάν είναι έτσι, το πόσο δραστικές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα του FDP να αξιοποιήσει την δυνατή διαπραγματευτική θέση του στις συνομιλίες συνασπισμού. Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη μια συμφωνία με το CDU για τις περικοπές στους φόρους εισοδήματος και αλλαγές στο φόρο κληρονομιάς. Αλλά η κα Merkel ίσως αντισταθεί στα σχέδια του FDP για μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση.

Όλα αυτά πιθανόν να εξηγούν την ήπια αντίδραση του DAX, των κρατικών ομολόγων και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Οι προφανείς κερδισμένοι, όπως οι κοινωφελείς επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από την αναβολή της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, ενισχύθηκαν στο χρηματιστήριο. Αλλά, πέρα από αυτό, πολλά θα εξαρτηθούν από τα πραγματικά χρώματα του νέου «μαυρο-κίτρινου» συνασπισμού.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v