Ο φόβος του fund manager μπροστά στην αγορά

Όπως όλος ο κόσμος και οι fund managers τρέμουν να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και αυτός ο φόβος, ίσως είναι που οδηγεί το χρηματιστηριακό ράλι - το πιο εντυπωσιακό ράλι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • John Authers, Investment editor
Ο φόβος του fund manager μπροστά στην αγορά
Τι ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα έναν διαχειριστή κεφαλαίων; Μια πολιτικά ορθή απάντηση περιλαμβάνει πιθανότατα τον κίνδυνο και την απόδοση του χαρτοφυλακίου.

Το πιο πιθανό είναι, όμως, ότι οι διαχειριστές ανησυχούν για ό,τι ακριβώς ανησυχεί οποιοσδήποτε άλλος: να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Και αυτός ο "κίνδυνος καριέρας" ίσως είναι που οδηγεί το χρηματιστηριακό ράλι, το οποίο αποδεικνύεται πιο εντυπωσιακό από κάθε ανάκαμψη που εκδηλώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι fund managers κρίνονται με βάση την εμφάνισή τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και σε σχέση με τον δείκτη στον οποίο αναφέρονται. Το μέσο μετοχικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί 22% και πλέον μέχρι στιγμής στο έτος, σύμφωνα με τη Lipper. Το μέγεθος είναι άνετα μεγαλύτερο από του S&P 500, που έχει κερδίσει 18,1%.

Αντιμέτωποι με τέτοια κίνητρα οι διαχειριστές κεφαλαίων, που νοιάζονται για την καριέρα τους, θα παίξουν τώρα γύρω από τον δείκτη και δεν θα κάνουν κάποια δραστική κίνηση.

Το να έχουν λίγο χειρότερη εμφάνιση από του S&P στην υπόλοιπη χρονιά, δεν θα τους φέρει σε δύσκολη θέση. Αλλά μια αποφασιστική κίνηση εξόδου από τις μετοχές μπορεί να αποβεί μοιραία για την καριέρα τους, αν δεν βγει σωστή.

Όσοι έχουν χάσει το ράλι μέχρι σήμερα, θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους, εάν εισέλθουν στην αγορά. Και τα χρήματα που έχουν βρει καταφύγιο στα κεφάλαια της αγοράς χρήματος, που δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα, αναλόγως θα νιώσουν τον πειρασμό να μετακινηθούν προς τις μετοχές.

Αυτή η θεωρία, με διάφορες μορφές, υποστηρίζει τη λογική πολλών διαχειριστών, οι οποίοι διαφημίζουν τις αγορές μετοχών σε αυτό το ράλι. Τα κίνητρα για να αγοράσουν οι fund managers μετοχές είναι τόσο έντονα, όπου δεν θα ήταν σοφό να τους εναντιωθεί κάποιος.

Ο κ. Mark Lapolla της Sixth Man Research, τονίζει επίσης ότι αυτή η κατάσταση φαίνεται και στην υπερθέρμανση των χρηματοπιστωτικών μετοχών. Οι τράπεζες εξακολουθούν να λαμβάνουν κυβερνητική βοήθεια και τα κέρδη τους δείχνουν καλύτερα προστατευμένα από οποιασδήποτε άλλης εταιρίας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των equity fund managers παραμένει συνολικά "underweight" στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

Γεγονός που σημαίνει ότι η λογική η οποία δημιούργησε το καλύτερο μεταπολεμικό χρηματιστηριακό ράλι, ίσως υποδεικνύει επίσης μια κλιμακούμενη "φούσκα" στις χρηματοπιστωτικές μετοχές.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v