Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποταμίευση δεν είναι πανάκεια

Οι Αμερικανοί "πιέζονται" για να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους. Εάν, όμως, το πράξουν θα πρέπει να "κόψουν" κεφάλαια από τις καθημερινές τους δαπάνες. Άρα η αποταμίευση μόνη της δεν μπορεί να "διώξει" την κρίση.

  • Lex
Η αποταμίευση δεν είναι πανάκεια
Τι είναι αυτό που μας κάνει να αποταμιεύουμε περισσότερο; Ή λιγότερο; Μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός των αποταμιεύσεων στη δύση υποχωρούσε σταθερά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι συνολικές αποταμιεύσεις βρίσκονταν μόλις στο 1/10 του συνολικού εισοδήματος πριν από 30 χρόνια. Το 2006 ήταν σχεδόν μηδενικό.

Στο ίδιο διάστημα οι τιμές των επενδύσεων, κυρίως των μετοχών, εκτινάχθηκαν. Σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ υποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση με την πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων και των ποσών που αποταμιεύει κάποιος σε μηνιαία βάση. Όσο πιο πλούσιος αισθάνεσαι, τόσο λιγότερο αποταμιεύεις.

Την τρέχουσα περίοδο φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή σε αυτήν την στάση. Όμως το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι –εάν όλα πάνε «κατ’ ευχήν» στην οικονομία- ο ρυθμός των αποταμιεύσεων θα αρχίσει να υποχωρεί εκ νέου το 2011.

Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί δεν κατέστησαν πιο λιτοδίαιτοι παρά την κρίση. Εάν επιστρέψουν, για παράδειγμα, στις καταναλωτικές συνήθειες του ’90 τότε ο ρυθμός των αποταμιεύσεων θα αρχίσει να ενισχύεται κατά 5%. Εάν «γυρίσουν» στις συνήθειες του ’80 η αύξηση θα αγγίξει το 8%, δηλαδή οι αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ θα αγγίξουν τα 241 δισ. δολάρια ανά τρίμηνο. Σαφώς εάν οι Αμερικανοί στραφούν στις αποταμιεύσεις αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην κατανάλωση. Οι πολίτες θα καταναλώνουν μόνο για τα απαραίτητα: είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα.

Βέβαια υπάρχουν και θετικές πλευρές εάν υπάρξει αύξηση των αποταμιεύσεων. Τα χρήματα θα καταλήγουν, είτε μέσω αύξησης της αγοράς μετοχών είτε μέσω αύξησης των καταθέσεων, στις εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν περισσότερα κεφάλαια προς επένδυση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v