Η EBRD ζητεί 50% επιπλέον κεφάλαια

Η EBRD έκανε έκκληση για αύξηση κεφαλαίων 50% από τις 60 κυβερνήσεις-μέλη, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

  • Stefan Wagstyl, East European Editor
Η EBRD ζητεί 50% επιπλέον κεφάλαια
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD ) έκανε έκκληση για αύξηση κεφαλαίου 50%, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Το διεθνές ίδρυμα, το οποίο ελέγχουν περίπου 60 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ζητεί 10 δισ. ευρώ επιπλέον, ώστε να μπορέσει να επεκτείνει τον δανεισμό και να αντικαταστήσει την κάθετη μείωση στις ιδιωτικές εισροές κεφαλαίων προς τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Η κίνηση της EBRD πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καταδεικνύει την αγωνία του ιδρύματος να μην παραβλεφθούν οι ανάγκες της περιφέρειας.

Ο Thomas Mirow, πρόεδρος της EBRD, προειδοποιεί σε επιστολή του προς του μετόχους ότι, αν και οι οικονομίες της περιφέρειας «έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται», αυτή η σταθεροποίηση δεν είναι ομοιόμορφη και θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι έχει εκδηλωθεί γενικευμένη ανάκαμψη. «Η κρίση θα έχει επιπτώσεις μεγάλης διάρκειας.»

Ο κ. Mirow κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις – μετόχους της τράπεζας, να θυμηθούν τον φετινό εορτασμό της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τονίζοντας ότι η περιφέρεια αξίζει «ευρύτατη υποστήριξη» για την συνέχιση της «αμοιβαία ευνοϊκής ένταξής της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομίες.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v