Μείωση φόρου 10 δισ. για τις γαλλικές εταιρίες

Οι γαλλικές εταιρίες θα απολαύσουν μείωση φόρου 10 δισ. ευρώ, σε μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κ. Nicolas Sarkozy, που καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες του γαλλικού μοντέλου.

  • Ben Hall (Παρίσι)
Μείωση φόρου 10 δισ. για τις γαλλικές εταιρίες
Οι γαλλικές εταιρίες θα απολαύσουν μείωση φόρου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, σε μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων που ανέλαβε την προεδρία ο κ. Nicolas Sarkozy.

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τετάρτη τη σταδιακή κατάργηση του taxe professionnelle, τοπικού φόρου επιχειρήσεων, που επιβάλλεται στις πάγιες επενδύσεις και έχει γίνει μεγάλο βάρος, ειδικά για τις εταιρίες μεταποίησης, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Η κίνηση είναι καλοδεχούμενη στη βιομηχανία, η οποία πιστεύει ότι ο φόρος "τιμωρεί" τις επενδύσεις. Η κατάργηση του φόρου σημαίνει σοβαρή καθυστέρηση στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας, ακόμα κι αν ανακάμπτει η οικονομία.

Η μεταρρύθμιση, την οποία πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Francois Fillon χαρακτήρισε "σοκ ανταγωνιστικότητας", θα κοστίσει 12 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και θα ισοφαριστεί εν μέρει με την εισαγωγή φόρου καυσαερίων στα καύσιμα οδικής μετακίνησης και στη χρήση ενέργειας και θα κοστίσει στις εταιρίες 2 δισ. ευρώ.

Καθώς η κυβέρνηση παρατείνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, δείχνοντας ότι δεν βιάζεται να αποσύρει τη βοήθεια στην οικονομία, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις για δεύτερη χρονιά θα ευνοηθούν από μειώσεις στις κοινωνικές εισφορές και ως αντάλλαγμα θα γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού.

Εξαιτίας της μεγαλύτερης από την αναμενομένη μείωσης στα έσοδα από φόρους επιχειρήσεων, ο κ. Fillon αναβάθμισε την κυβερνητική πρόβλεψη για το δημόσιο έλλειμμα από 7% - 7,5% σε 8,2%. Ο κ. Fillon δήλωσε ότι ελπίζει το έλλειμμα να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα το 2010, εν μέρει με την κατάργηση 33.000 θέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στον προϋπολογισμό δεν δίνονται ενδείξεις για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα τα επόμενα χρόνια, πέρα από το ότι επαφίεται στην ανάπτυξη και στα έσοδα.

"Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα το 2011, μας βλέπω να παίζουμε στο ίδιο γήπεδο με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital France.

Ενώ η Γερμανία έχει καταθέσει δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και η Ισπανία ότι θα ανακοινώσει αυξήσεις φόρων, αντιθέτως ο κ. Sarkozy επικεντρώνεται στις μεγαλύτερες δαπάνες και στον δανεισμό.

Χθες, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους νέους: τα άτομα ηλικίας 25 ετών και κάτω θα δικαιούνται επίδομα εργασίας 450 ευρώ τον μήνα - αλλά μόνο όσοι έχουν ήδη δουλέψει επί δύο χρόνια συνεχόμενα.

Η τελευταία απόφαση του κ. Sarkozy θεωρείται εθνικό ομόλογο για τη χρηματοδότηση μακροχρόνιων έργων, όπως εθνικό δίκτυο οπτικών ινών για ταχεία σύνδεση στο Internet.

Το προβλεπόμενο έλλειμμα της Γαλλίας στο 8,2% το 2009 ίσως δεν είναι τόσο "κακό" όσο άλλων κρατών, όπως της Βρετανίας, αλλά και η ύφεση εκεί δεν είναι τόσο σοβαρή.

Η όλη κατάσταση φανερώνει και τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του γαλλικού μοντέλου. Από τη μία πλευρά, καθρεφτίζει το πόσο καλά οι αποκαλούμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές -τα χαμηλότερα έσοδα και οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες σε μια οικονομική διολίσθηση- προσφέρουν προστασία από το σοκ της ύφεσης.

Από την άλλη, υπενθυμίζει ότι η Γαλλία εισήλθε στην κρίση με ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά ελλείμματα στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα πολλών ετών έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχίας και απουσίας μεταρρυθμίσεων.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v