Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές αναζητούν το "πάτωμα" στα ακίνητα

Αν υπάρχει κάτι που διακαώς επιθυμούν οι αγορές, είναι σταθεροποίηση στις τιμές ακινήτων. Μόνο έτσι θα επέλθει σταθεροποίηση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και, συνακόλουθα, θα επιστρέψει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

  • John Authers, Investment editor
Οι αγορές αναζητούν το πάτωμα στα ακίνητα
Αν υπάρχει κάτι που διακαώς επιθυμούν οι αγορές, είναι μια σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων. Μόνο έτσι θα επέλθει σταθεροποίηση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και, συνακόλουθα, θα επιστρέψει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων βελτιώνεται πολύ καλύτερα απ’όσο περίμενε ή ήλπιζε κάθε αναλυτής. Ο δείκτης S&P Case-Shiller που καλύπτει τις τιμές κατοικιών σε 20 μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, αυξήθηκε 1,19% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, με την μεγαλύτερη αύξηση σε τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης ενισχύθηκε επί τρεις μηνες στη σειρά κι έχει ανακάμψει 3,8% από το χαμηλό του.

Αν και παραμένει 30% χαμηλότερα από το υψηλό του 2006, η ανάκαμψη του δείκτη δεν μπορεί να αποδοθεί σε εποχικούς παράγοντες. Είναι απλά και καθαρά, πολύ ενθαρρυντική.

Υπάρχουν όμως και νότες παραφωνίας. Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Conference Board. Αυτός ο δείκτης συνήθως παρακολουθεί στενά το χρηματιστήριο, αφού οι καταναλωτές τεινουν να είναι πιο αισιόδοξοι όσο ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων.

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική «μετάφραση» των αριθμών; Κατ’αρχήν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας ταράσσουν την εικόνα της στεγαστικής αγοράς. Και θα σταματήσουν να ισχύουν από τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα των κατασχέσεων. Τα επίσημα στοιχεία της ένωσης κτηματομεσιτών δείχνουν ότι τα αποθέματα απούλητων κατοικιών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών. Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα πρέπει να περάσουν οκτώ μήνες για να εκτονωθούν.

Σύμφωνα όμως με την Amherst Securities, υπάρχει επιπλέον ένα «γκρίζο απόθεμα» από διαμαρτυρημένα στεγαστικά δάνεια για 7 εκατ. σπίτια. Με αυτό τον αριθμό, θα διπλασιαστεί το μέγεθος των αδιάθετων κατοικιών.

Κι αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα παραμείνουν απαισιόδοξοι, καθώς βλέπουν τα σπίτια τους ή τα σπίτια των φίλων τους να κατάσχονται. Κι αυτό με τη σειρά του, ίσως οφείλεται στην συνεχιζόμενη επιδείνωση της απασχόλησης.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v