Ποιος αγοράζει μετοχές;

Η συνεχιζόμενη δύναμη των μετοχών σίγουρα δεν εξηγείται με τα θεμελιώδη. Κάποιος όμως αγοράζει. Όποιος κι είναι, είτε τα hedge funds είτε οι "μυστηριώδεις" θεσμικοί, ένα είναι σίγουρο: είναι εξαιρετικά γενναίος επενδυτής.

Ποιος αγοράζει μετοχές;
Οι πάντες, από τους "ειδικούς" των επενδύσεων μέχρι την παρέα στο μπαρ, δηλώνουν ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη είναι υπερβολική. Και λένε το ίδιο εδώ και μήνες. Κι όμως, τα χρηματιστήρια εκτινάσσονται όλο και  ψηλότερα.

Ο S&P?500, για παράδειγμα, έχει σημειώσει ράλι 60% σχεδόν από τα χαμηλά του Μαρτίου. Στη Βρετανία το γ΄ τρίμηνο του FTSE είναι το καλύτερο των τελευταίων 25 χρόνων. Πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν διπλασιαστεί.

Πώς εξηγείται η συνεχιζόμενη δύναμη; Σίγουρα όχι με τα θεμελιώδη δεδομένα. Σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη β΄ τριμήνου, ο S&P?500 είναι 35% υπερτιμημένος, όσον αφορά στο Ρ/Ε του σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τη Smithers & Co. Το αμερικανικό χρηματιστήριο εν γένει είναι ακόμη πιο ακριβό και οι αποτιμήσεις των αναπτυσσόμενων αγορών έχουν ξεφύγει από κάθε όριο.

Ούτε η κυκλοφορία χρήματος μπορεί να εξηγήσει επαρκώς αυτά τα μεγάλα ύψη. Οι "μικροί επενδυτές" στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που κατέχουν τη μισή αγορά, παρακολουθούν το ράλι από το περιθώριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TrimTabs, μόνο 2,5 δισ. δολάρια έχουν διοχετευθεί σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και exchange-traded funds από τον Μάρτιο (συγκριτικά, 254 δισ. δολ. έχουν κατευθυνθεί σε ομόλογα). Τα στοιχεία της Lipper FMI δείχνουν ότι οι εισροές σε μετοχές σε όλη την Ευρώπη είναι επίσης μικρές, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν τις μετοχές από τα ομόλογα.

Στην Ασία, όπως και στις ΗΠΑ, οι επενδυτές επίσης προτιμούν τα ομόλογα από τις μετοχές.
Κάποιος όμως πρέπει να αγοράζει. Ποιος μένει; Μια πιθανότητα είναι τα hedge funds. Λίγα χρήματα έχουν μείνει διαθέσιμα για επενδύσεις, αφού οι ροές στον κλάδο σταθεροποιήθηκαν τον Αύγουστο έπειτα από έναν χρόνο και πλέον με εκροές.

Αλλά το επιπλέον ρευστό που τοποθετήθηκε βιαστικά στην άκρη για απομειώσεις, την περασμένη χρονιά, ίσως αρχίζει σιγά-σιγά να δουλεύει και πάλι. Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές, των οποίων οι κινήσεις είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν, ίσως να αγοράζουν και πάλι, αν και σύμφωνα με ενδείξεις και εδώ επικρατεί επιφυλακτικότητα.

Ένα είναι βέβαιο: όποιος είναι εκείνος που ωθεί τις μετοχές ψηλότερα, είναι πράγματι πολύ γενναίος.




© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v