Η Κίνα γιορτάζει 60 χρόνια λαϊκή δημοκρατία

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει τα 60ά της γενέθλια, με θεαματικές εκδηλώσεις, παρελάσεις στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών και σύσσωμη την πολιτική ηγεσία στο κέντρο του -"άδειου" κατά τα άλλα- Πεκίνου.

  • Jamil Anderlini (Πεκίνο)
Η Κίνα γιορτάζει 60 χρόνια λαϊκή δημοκρατία
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει τα 60ά της γενέθλια, με θεαματικές εκδηλώσεις, παρελάσεις στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών και με παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, στο κέντρο του -"άδειου" κατά τα άλλα- Πεκίνου.

Όλοι οι ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι της Κίνας, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ζιάγκ Ζέμιν, παρακολούθησαν τον λαμπρό εορτασμό της πρώτης ημέρας από το βήμα τους και την παρέλαση της αφρόκρεμας των στρατιωτικών δυνάμεων στην πλατεία Τιενανμέν (Πύλη της Ουράνιας Ειρήνης).

Πέρα από την παρέλαση, το κέντρο του Πεκίνου ήταν απολύτως εγκαταλελειμμένο λόγω των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν ώστε να κρατηθεί το κοινό μακριά από την εκδήλωση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν περιστατικά που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν τον εορτασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Οι κοινοί πολίτες είχαν ενημερωθεί να δουν τον εορτασμό από την τηλεόραση και είχε αποκλειστεί η πρόσβασή τους κοντά στους τόπους εορτασμού.

Στην επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος και του άκρατου πατριωτισμού έλαβαν μέρος στρατεύματα που παρέλασαν με "βηματισμό χήνας", στρατιωτικά οχήματα και περίπου 150 στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο Πρόεδρος κ. Χου Ζιντάο στάθηκε στο σημείο όπου ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε ανακηρύξει την ίδρυση του έθνους το 1949 και απευθύνθηκε, φορώντας το παραδοσιακό κοστούμι Μάο, στο στράτευμα και στον λαό, τονίζοντας ότι η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας συμβάλλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Την στρατιωτική παρέλαση ακολούθησαν ύμνοι για τους τέσσερις "υπέρτατους ηγέτες" που κρατούν την εξουσία από το 1949, όταν επικράτησε ο κομμουνισμός: τον Μάο, τον Ντεγκ Σιαοπίνγκ, τον Ζιάγκ Ζέμιν και τον Χου Ζιντάο.

Το περιεχόμενο των ύμνων ήταν μια καταγραφή των αντιθέσεων τις οποίες αγκαλιάζει η σύγχρονη Κίνα, με παιάνες για τον Μαρξισμό, τις σκέψεις του Μάο και τον σοσιαλισμό αλλά και ανάδειξη της οικονομικής ισχύος και των δυνάμεων της αγοράς που έχουν απελευθερωθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v