Το LSE συζητά εξαγορά του Turquoise

Το LSE διεξάγει αποκλειστικές συνομιλίες με τράπεζες-μετόχους του Turquoise για την εξαγορά της πλατφόρμας, που ιδρύθηκε μόλις έναν χρόνο πριν για να ανταγωνιστεί το "ηλικίας" 208 ετών χρηματιστήριο.

  • Jeremy Grant (Λονδίνο)
Το LSE συζητά εξαγορά του Turquoise
Το London Stock Exchange ανακοίνωσε ότι διεξάγει αποκλειστικές συνομιλίες με τις τράπεζες που μετέχουν στο Turquoise για την εξαγορά της πλατφόρμας συναλλαγών μετοχών, που ιδρύθηκε μόλις έναν χρόνο πριν για να ανταγωνιστεί το "ηλικίας" 208 ετών χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Αυτή η κίνηση είναι ένδειξη της μεγάλης ταχύτητας με την οποία ο κ. Xavier Rolet, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του LSE, προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει τις επιχειρήσεις του LSE, διορθώνοντας τις τεταμένες σχέσεις με τους μεγαλύτερους πελάτες του χρηματιστηρίου, τις τράπεζες.

Το Turquoise ιδρύθηκε από εννέα τράπεζες οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των εντολών που καταθέτουν στο LSE όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η εξέλιξη είναι μεγάλο πλήγμα για το Nasdaq OMX, το αμερικανικής έδρας χρηματιστήριο, που διεξάγει συνομιλίες με τους μετόχους του Turquoise για μια πιθανή εξαγορά.

Το Turquoise συστάθηκε μόλις πέρυσι, όταν οι τράπεζες εξοργίστηκαν με την άρνηση του LSE, υπό τη διοίκηση της προκατόχου του κ. Rolet, της κ. Dame Clara Furse, να υποκύψει στα αιτήματά τους για μειώσεις προμηθειών και άλλα ζητήματα.

Έναν χρόνο αργότερα, το Turquoise έχει καταλάβει περίπου το 6% των συναλλαγών επί όλων των μετοχών του FTSE 100 και μαζί με άλλες "πολυμερείς πλατφόρμες συναλλαγών" όπως το Chi-X Europe και το BATS Europe έχει υποχρεώσει το LSE, το Deutsche Boerse και το Euronext να μειώσουν τις προμήθειες.

Ωστόσο, το Turquoise είναι ζημιογόνο και οι τράπεζες αναζητούν μεθόδους να πωλήσουν τα μερίδιά τους, σε μία περίοδο όπου η χρηματοπιστωτική κρίση έχει πιέσει τους ισολογισμούς πολλών από αυτές.

Οι μέτοχοι του Turquoise είναι: Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citi, UBS, Societe Generale, BNP Paribas και Deutsche Bank.

Αγοράζοντας το Turquoise, το LSE θα μπορέσει να οδηγήσει τις τράπεζες να συμμετάχουν σε μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του, το "dark pool", που ονομάζεται Baikal. Το Turquoise αποτελεί σταθερή πλατφόρμα πανευρωπαϊκών συναλλαγών μετοχών, που ανταγωνίζεται απευθείας το βιβλίο εντολών του LSE και τις υπόλοιπες "πολυμερείς πλατφόρμες" καθώς και το "dark pool", που είναι γνωστό ως TQ Lens.

Μία επιλογή που μελετάται είναι να μετεξελιχθεί το TQ Lens σε Baikal. Το LSE διεξάγει ήδη συνομιλίες με συγκεκριμένες τράπεζες για να καταστούν μέτοχοι στο Baikal, ορισμένες των οποίων είναι επίσης μέτοχοι του Turquoise.

Ο κ. Rolet, από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση από την κ. Clara Furse, όπως και άλλοι επικεφαλής χρηματιστηρίων έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο LSE πρέπει να εντάξει τους μεγαλύτερους πελάτες σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v