Η μετά Lehman ανάκαμψη εκτονώθηκε

Η ανάκαμψη από την ελεύθερη πτώση παραγωγής, που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman, έχει τελειώσει. Η ανάπτυξη γίνεται υποτονική - αλλά τουλάχιστον δεν "τρέφει" τον πληθωρισμό, τονίζει ο John Authers.

  • John Authers, Investment editor
Η μετά Lehman ανάκαμψη εκτονώθηκε
Μάλλον το πήραμε το V μας. Το ξεκίνημα του μήνα έφερε μαζί του τα συνήθη κύματα από αναθεωρήσεις για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες δείχνουν να συγκλίνουν:

Η ανάκαμψη από την ελεύθερη πτώση της παραγωγής, που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman, έχει τελειώσει. Η ανάπτυξη αποκλιμακώνεται με ρυθμό που δείχνει πολύ σταδιακή επέκταση και ταυτόχρονα την κακή κατάσταση της απασχόλησης.

Το μοτίβο της αποκλιμάκωσης ή της ελαφράς πτώσης είναι κοινό στην Κίνα, στην ευρωζώνη και στη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης ISM μεταποίησης έδειξε μικρή πτώση της δραστηριότητας, από το 52,9 στο 52,6 πάντως παρέμεινε πάνω από το όριο του 50 που σηματοδοτεί επέκταση.

Οι επενδυτές θα ήταν ευχαριστημένοι με τέτοια μεγέθη στις αρχές του χρόνου, όταν ο ISM διολίσθησε κάτω από το 33, παρ' όλα αυτά στις ΗΠΑ τουλάχιστον οι επενδυτές ήλπιζαν για κάτι καλύτερο.
 
Σε συνδυασμό με την έρευνα ADP για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, που έδειξε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας απ’όσες αναμενόταν, επικρατεί αρκετή νευρικότητα για την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, που ανακοινώνεται σήμερα.

Υπάρχουν βέβαια και θετικές παράμετροι. Αν η ανάπτυξη ηρεμήσει σε αυτό το σημείο, ο πληθωρισμός δεν θα είναι μεγάλη ανησυχία. Οι αποδόσεις των μακροχρόνιων αμερικανικών ομολόγων διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών. Καθώς το πιο «άγριο» σενάριο για νέα κατάρρευση εκτυλίσσεται γύρω από τις κατακόρυφες αυξήσεις των αποδόσεων ομολόγων, αυτό το στοιχείο είναι ενθαρρυντικό.

Καλές ειδήσεις υπήρξαν και από την κατακόρυφη αύξηση στα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών, που βέβαια μπορεί να βοηθήθηκαν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Πάντως τα χρηματιστήρια αντέδρασαν λες και άκουσαν πολύ κακές ειδήσεις, και υπέστησαν μια από τις χειρότερες ημέρες πολλών εβδομάδων.

Κι αυτό υποδεικνύει ότι στις τιμές των μετοχών είχαν πράγματι προεξοφληθεί κάποιες αδικαιολόγητα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v