Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη απογοήτευση της ανεργίας ΗΠΑ

Η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας ποτέ δεν είναι ομαλή. Αλλά η ανάλυση των τελευταίων στοιχείων για την αμερικανική ανεργία δείχνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

  • Lex
Η μεγάλη απογοήτευση της ανεργίας ΗΠΑ
Η πορεία της ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία ποτέ δεν είναι ομαλή. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση, αν και ο δείκτης είναι ευμετάβλητος,  απογοήτευσαν ακόμη περισσότερο.

Οι περικοπές θέσεων αυξήθηκαν, κορυφώνοντας μια σειρά δυσμενή στοιχεία σε όλη την εβδομάδα, που αποδυνάμωσαν τις ελπίδες για οικονομική αναθέρμανση. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 9,8%, τα χρηματιστήρια διολίσθησαν περισσότερο και το δολάριο έκανε ράλι.
 
Τα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει στήριξη στη βραδεία ανοδική πορεία της οικονομίας όταν τελειώσουν οι δημόσιες δαπάνες. Επιπλέον, και στο Δημόσιο μειώθηκαν θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, με μικρή αύξηση μόνο στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων εργάσιμων ωρών έφτασε στο αρνητικό χαμηλό των 33 ωρών, καθώς μειώθηκαν τα ωράρια στη μεταποίηση.

Παράλληλα, οι αυξήσεις μισθών ήταν ανύπαρκτες και πιθανότατα θα διολισθήσουν περισσότερο καθώς τα υψηλά επίπεδα ανεργίας επιδεινώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι μείωση στο εισόδημα, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα παραμείνουν στο περιθώριο στην ανάκαμψη - αν υποθέσουμε ότι θα έρθει ανάκαμψη χωρίς αυτούς.

Ακόμα περισσότερη ανησυχία εγείρει το γεγονός της σταθερής κλιμάκωσης των χρόνια ανέργων. Πάνω από το ένα τρίτο των 15,1 εκατομμυρίων ανέργων είναι χωρίς δουλειά επί περισσότερες από 27 εβδομάδες. Ο μέσος όρος διάρκειας της ανεργίας δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τις 20 εβδομάδες, ούτε στη διολίσθηση του ’80.

Η επιστροφή στην αγορά εργασίας γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο περισσότερο μένει κάποιος στην ανεργία. Ακόμα κι αν η απασχόληση εμφανίσει απότομα ανοδική τάση, θα υπάρχει  ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα διαρκείας εν εξελίξει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v