Διεθνής νομισματική πολιτική

Τα βασικά επιτόκια για αρκετές οικονομίες βρίσκονται κοντά στο 0%. Όμως τα πραγματικά επιτόκια, βάσει των οποίων δανείζονται καταναλωτές και επιχειρήσεις απέχουν αρκετά από αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ φθάνουν στο 4%.

  • Lex
Διεθνής νομισματική πολιτική
Τίποτε δεν είναι πιο αποκαλυπτικό για τον παραλογισμό που επικρατεί στις οικονομικές προβλέψεις από την διαμάχη των «ειδικών» εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ενίσχυση του πληθωρισμού ή αποπληθωρισμό.

Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά υποστηρίζεται έχει καταστεί σαφές ότι το ενδεχόμενο το αποπληθωρισμού μοιάζει να κερδίζει το debate. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 15νθημερου, τα yields των 10ετών Treasuries έχουν υποχωρήσει κατά 30 μονάδες βάσης.

Όσοι υποστηρίζουν την «πλευρά» του πληθωρισμού, βλέπουν παντού τη Γερμανία του 1920, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η νομισματική πολιτική σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά χαλαρή.

Τα επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται κοντά στο 0% και θα παραμείνουν σε αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Fed διατηρεί σε αφύσικα χαμηλό επίπεδο τα yields σε μία σειρά τοποθετήσεων, από το δημόσιο χρέος έως τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Αρκετοί, δε, είναι αυτοί που ευελπιστούν ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική, καθώς τα πραγματικά επιτόκια δεν είναι διόλου χαμηλά. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι, αλλά όχι τα υπόλοιπα. Εάν εξετάσει κάποιος το κόστος δανεισμού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρωζώνη και Βρετανία –συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών δανείων, στεγαστικών δανείων, δανείων προς επιχειρήσεις- διαπιστώνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο 4%, βάσει στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας.

Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία ενισχύονται, δεν αναμένεται να συνεχίσουν αυτήν την πορεία. Στις ΗΠΑ, ήδη, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Όμως η απουσία στήριξης από χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενισχύονται και ότι η ανάκαμψη θα παραμείνει ασθενής και αβέβαιη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v