O Obama μελετά τις επιλογές για την απασχόληση

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μελετά δεκάδες επιλογές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά διέψευσε κάθε φήμη ότι θα υπάρξει δεύτερο πακέτο για μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

  • Edward Luce (Oυάσιγκτον)
O Obama μελετά τις επιλογές για την απασχόληση
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μελετά δεκάδες επιλογές στρατηγικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση του βάρους των 15,1 εκατομμύρια ανέργων της Αμερικής, αλλά διέψευσε κάθε φήμη ότι θα υπάρξει δεύτερο πακέτο για μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ εξέρχονται από την ύφεση. Όμως, η ανεργια προβλέπεται να φτάσει σε διψήφια επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες και να παραμείνει σε αυτά στο μεγαλύτερο τμήμα του 2010.

Τον περασμένο μήνα η οικονομία έχασε επιπλέον 263.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 9,8%, το χειρότερο από το 1982. Αλλά ο κ. Barack Obama δεν σκοπεύει να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα μετά το Tarp, ύψους 787 δισ. δολαρίων.

"Δεν συζητάμε για δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης", τόνισε ο κ. Jen Psaki του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για την προοπτική να υπονομεύσει η ανεργία τις προοπτικές του Δημοκρατικού Κόμματος στις κρίσιμες εκλογές μεσοθητείας στο Κογκρέσο, τον επόμενο χρόνο.

Ανάμεσα στα προγράμματα που μελετώνται είναι η φορολογική ελάφρυνση 3.000 δολαρίων για τους εργοδότες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, η παράταση του προγράμματος επιδομάτων ανεργίας, που κανονικά λήγει στα τέλη του έτους, και η επέκταση του προγράμματος φορολογικής απαλλαγής 8.000 δολαρίων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Ανάλογα με το πόσο θα επεκταθούν, τα νέα μέτρα θα προσθέσουν 75 - 150 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Εκτός από τις ανησυχίες για τις πολιτικές επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών ανεργίας, υπάρχουν φόβοι και για τα επίμονα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό.


© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v