Το αδύναμο δολάριο πλήττει τον Obama

Ο κ. Obama δέχεται σκληρή κριτική για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου. Η αδυναμία του νομίσματος όμως δεν είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Είναι "αγκάθι" για την παγκόσμια οικονομία.

  • Edward Luce & Krishna Guha (Ουάσινγκτον)
Το αδύναμο δολάριο πλήττει τον Obama
Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου προσφέρει... πυρομαχικά σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Obama και ενισχύουν τη διευρυμένη ανησυχία ότι το αμερικανικό νόμισμα θα χάσει τη θέση του στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα.

Οι οικονομολόγοι, πάντως, υποστηρίζουν πως το αδύναμο δολάριο μπορεί να αποτελεί ευεργέτημα για την αμερικανική οικονομία αφού δεν υπάρχει πραγματική αγωνία για ενδεχόμενο ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Οι ρεπουμπλικανοί όμως υποστηρίζουν ότι η πτώση του δολαρίου αποτελεί απόδειξη της συνεχιζόμενης υποχώρησης της δύναμης των ΗΠΑ.

Η κ. Sarah Palin, υποψήφια για την αντιπροεδρία των ρεπουμπλικανών, συνέδεσε την πτώση του δολαρίου με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των χρεών των ΗΠΑ αλλά και με την αύξηση της εξάρτησής τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο. "Μπορούμε να δούμε τις συνέπειες από την ενίσχυση στην τιμή του χρυσού, ο οποίος έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου", υποστήριξε η κ. Palin και μάλιστα στην προσωπική σελίδα που διαθέτει στο Facebook.

Καθώς και άλλες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για το αδύναμο δολάριο, η αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της για "σκληρό" νόμισμα.

"Είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να έχουν ένα ισχυρό δολάριο", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner, προσθέτοντας: "Αναγνωρίζουμε ότι η ειδική θέση του δολαρίου στο σύστημα φέρνει μαζί της ειδικές υποχρεώσεις και περιορισμούς. Πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί αλώβητη η εμπιστοσύνη στο νόμισμα".

Η αγωνία για το δολάριο -το οποίο έχει υποχωρήσει 11,5% σε έξι μήνες- επεκτείνεται και εκτός των συντηρητικών πολιτικών κύκλων.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Robert Zoellick, ξεκαθάρισε ότι "οι ΗΠΑ θα έκαναν μεγάλο λάθος αν θεωρούσαν δεδομένη τη θέση του δολαρίου στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα".

Οι ανησυχίες που εκφράζονται σήμερα είναι αρκετά συνηθισμένες. Όμως το ανησυχητικό είναι ότι συνοδεύονται από προειδοποιήσεις που προέρχονται από χώρες οι οποίες είναι δανείστριες των ΗΠΑ, αρκετές εκ των οποίων έχουν αγοράσει υψηλά μερίδια σε real estate αλλά και σε επιχειρηματικούς ομίλους.

"Το δολάριο υπήρξε πάντοτε ένα θέμα που… ανέβαζε την τεστοστερόνη στους αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους", δηλώνει ο κ. Norm Ornstein, βετεράνος αναλυτής του συντηρητικού American Enterprise Institute και προσθέτει: "Αυτήν τη στιγμή πιθανώς να υπάρχει ανάγκη διαβούλευσης για το θέμα. Πάντως η κ. Palin δεν έχει θέσει σε αυτή".

"Η πρώτη αιτία για την υποχώρηση του δολαρίου έγκειται στην ομαλοποίηση των αγορών", υποστηρίζει με τη σειρά του ο κ. Ken Rogoff, καθηγητής στο Harvard και πρώην ιθύνων οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ). "Η κρίση έφερε πιο μπροστά την ημέρα όπου το δολάριο δεν θα είναι το κυρίαρχο νόμισμα. Αυτό, λόγω της κρίσης, θα συμβεί σε 40 χρόνια από τώρα και όχι σε 75".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v