Lagarde: Πρέπει να τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε

Η υπ. Οικονομίας της Γαλλίας, Christine Lagarde, σε άρθρο της στους "F.T." υπογραμμίζει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ολοκληρώσουν το έργο στήριξης της ανάκαμψης και να δράσουν συντονισμένα.

  • Christine Lagarde*
Lagarde: Πρέπει να τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε
Πότε θα διακηρύξουμε ότι η ύφεση ολοκληρώθηκε; Ο καθένας έχει το δικό του μέτρο. Το δικό μου είναι πολύ απλό: Όταν ξεκινήσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Μόνο τότε, όταν θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, μπορούμε να διακηρύξουμε ότι η κρίση τελείωσε. Σήμερα, παρά τις φωτεινές ενδείξεις, δεν μπορούμε να δηλώσουμε κάτι τέτοιο.

Πέρυσι οι κυβερνήσεις αντέδρασαν με αποφασιστικότητα στην επιτακτική ανάγκη για δράση, εφαρμόζοντας σημαντικά και μη συμβατικά μέτρα. Οι ηγέτες του G20 έλαβαν δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει αναμόρφωση στον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιβλήθηκαν σκληρότεροι όροι αποδοχών στον τραπεζικό κλάδο. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν αποφασίσει να επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα. Ευελπιστώ ότι και άλλοι θα μας μιμηθούν.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου έχουν υπογραφεί περισσότερες από 150 συμφωνίες για ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν σε φορολογικά θέματα, με στόχο την "πάταξη" των φορολογικών παραδείσων. Κυρώσεις θα επιβληθούν έως τον Μάρτιο του 2010 σε όσες χώρες δεν ευθυγραμμιστούν με τους νέους όρους.

Επίσης, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εναρμόνιση αρκετών πολιτικών. Το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ για τον τραπεζικό κλάδο έχει γίνει αποδεκτό από όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν δεσμευτεί ότι έως το 2011 θα το εφαρμόσουν σε όλα τα σημαντικά οικονομικά κέντρα του πλανήτη.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις, τότε η διάσωση του συστήματος είναι πολύ πιο ασφαλής.

Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα στήριξης έχουν συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομίας και σαφώς υπάρχουν καλές ενδείξεις, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο. Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εύθραυστη και μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν.

Πρώτον,  οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη στιγμή αλλά και τον κατάλληλο τρόπο για την απόσυρση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης και θα πρέπει να το πράξουμε συντονισμένα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαφύγουμε από την ύφεση. Χρειάζεται να μειώσουμε τις ανισορροπίες και να πολεμήσουμε την ανεργία αλλά και να καταλάβουμε από ποιες πλευρές της οικονομίας θα έρθει η ανάπτυξη.

Πρόωρη αποχώρηση από τα έκτακτα μέτρα μπορεί να καταστρέψει τα στηρίγματα που προσφέραμε στις οικονομίες μας και την επενδυτική εμπιστοσύνη και να μας στείλει πίσω σε μία ακόμα πιο σοβαρή κρίση. Λανθασμένη χρονικά έξοδος από τα έκτακτα μέτρα μπορεί να αποβεί το ίδιο επικίνδυνη με το να παραμείνουμε σε αυτά όταν οι οικονομίες μας δεν τα έχουν ανάγκη.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να φορτώσουμε τις επόμενες γενιές με υπερβολικά ελλείμματα. Στη Γαλλία έχουμε αποφασίσει, παρά τα τρέχοντα προβλήματα, να μειώσουμε το έλλειμμά μας και να αλλάξουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα εντός του 2010.

Δεύτερον, θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ των κανόνων που εφαρμόζουμε για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και της ανάγκης να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τους. Δεν είμαι οπαδός των εποπτικών αρχών μόνο για να υπάρχουν. Πιστεύω όμως ότι ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα ελέγχου είναι απαραίτητο. Θα πρέπει, βέβαια, να ισχύουν οι ίδιο κανόνες για όλους τους "παίκτες".

Τρίτον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απαίτηση για ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν τις αποτρέπει από την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οξύ θέμα επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τα τεστ κόπωσης στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποδείξει πως έχουν αντοχή και ικανότητα να αντέξουν σε δύσκολες συνθήκες.

Τέλος, οι χώρες του G20 οφείλουν να μεταφέρουν το μήνυμα των φτωχότερων χωρών. Θα ήταν ηθικά απαράδεκτο να υποστηρίξουμε ότι επειδή έχουμε προβλήματα στις δικές μας ανεπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τις φτωχές χώρες.

Έχουμε διανύσει το ήμισυ του δρόμου. Μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε ή να προχωρήσουμε μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο χρηματοοικονομικό μέλλον. Ακόμη και εάν παραπονιούνται οι τραπεζίτες, θα κατανοήσουν ότι οι αλλαγές είναι προς το συμφέρον τους. 
 
* Η κ. Christine Lagarde είναι υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης της Γαλλίας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v