Ακόμη μία καλή περίοδος αποτελεσμάτων

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για μία ακόμα καλή περίοδο αποτελεσμάτων στο γ΄ τρίμηνο 2009 αλλά και πολλά ενδεχόμενα για απογοητεύσεις στο νέο έτος, σημειώνει ο κ. John Authers.

  • John Authers, Investment editor
Ακόμη μία καλή περίοδος αποτελεσμάτων
Τέσσερις φορές τον χρόνο η Alcoa, η παραγωγός αλουμινίου, γίνεται η πιο σημαντική εταιρία στον πλανήτη. Η πρώτη μεγάλη αμερικανική επιχείρηση που ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου έκανε ό,τι μπορούσε για να τονώσει τις αγορές χθες, καταγράφοντας κέρδη, όταν οι αναλυτές ήταν προετοιμασμένοι για ζημίες.

Η είδηση μεταφράστηκε σε κέρδη για το χρηματιστήριο. Και ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η Alcoa δίνει το πλαίσιο για τις βασικές συνιστώσες όλης της υπόλοιπης περιόδου αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου φέτος λειτούργησαν καταλυτικά για τις μετοχές, αφού οι εταιρίες ξεπερνούν τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τις δαπάνες.

Αλλά οι περικοπές δαπανών δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα, χώρια που έχουν τη δική τους αρνητική επίδραση στην υπόλοιπη οικονομία. Οπότε, οι επενδυτές θέλουν τώρα να δουν ότι οι εταιρίες μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η Alcoa το κατάφερε, με τα χίλια ζόρια, ανακοινώνοντας αύξηση εσόδων 9% στο β΄ τρίμηνο. Οι πωλήσεις της παραμένουν χαμηλότερα κατά το ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι.

Όσο περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν θετικές εκπλήξεις σε σύγκριση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε κι άλλο ράλι αυτήν την περίοδο

Το Thomson Reuters δηλώνει ότι οι brokers είναι προετοιμασμένοι για πτώση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στα κέρδη γ΄ τριμήνου - πήχης που δεν είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Οι εταιρίες που έχουν κάνει αρνητικές προειδοποιήσεις είναι λιγότερες απ' όσες συνήθως, οπότε και αυτό δείχνει ότι υπάρχει δύναμη μπροστά.

Όμως εκφράζονται και επιφυλάξεις μακροπρόθεσμα, καθώς οι brokers περιμένουν μεγάλη ανάκαμψη 35% στα κέρδη του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους. Είναι δύσκολο να γίνει αυτό χωρίς να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους.

Ακόμη και αν η ανάκαμψη είναι αναιμική, τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να βελτιωθούν, καθώς οι πωλήσεις παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και το κόστος, που πρόσφατα περικόπηκε, παραμένει χαμηλό. Όμως, τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται ήδη μακριά από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για μια καλή περίοδο αποτελεσμάτων στα χρηματιστήρια, αλλά ακόμη περισσότερες για απογοητεύσεις στο νέο έτος.


© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v