Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "κρυφές πλευρές" του ελλείμματος των ΗΠΑ

Η διόγκωση του αμερικανικού ελλείμματος μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Αρκεί να μην υπάρξει αποπληθωρισμός.

  • Lex
Οι κρυφές πλευρές του ελλείμματος των ΗΠΑ
Το Free Enterprise Nation (FEN) είναι όμιλος που έχει αφιερωθεί στη δημοσίευση των λεπτομερειών που σχετίζονται με τις δημόσιες δαπάνες της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης. Στόχος του να αφυπνίσει τους πολίτες για το όλο θέμα.

Είναι αμφίβολο εάν οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας επιθυμούν να υπάρξει σφίξιμο των δαπανών. Άλλωστε, οι μέσες ετήσιες αποδοχές τους (συμπεριλαμβανομένων των μπόνους) είναι διπλάσιες από τις 59.000 δολάρια που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FEN. Οι επενδυτές, όμως, πιθανώς να είναι περίεργοι να μάθουν τι ισχύει.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες δεν θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να υπάρξει αύξηση του χρέους. Τον Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός όσων είχαν δουλειά άγγιξε τα 131 εκατ., δηλαδή βρέθηκε οριακά χαμηλότερα από τον μέσο ετήσιο όρο από το 2000 έως και σήμερα.

Το Congressional Budget Office (CBO) προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά έσοδα θα φθάσουν στα 2,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα είναι μόλις 4% υψηλότερα σε σύγκριση με το επίπεδο που άγγιξαν πριν από εννέα χρόνια. Οι δαπάνες, όμως, θα ανέλθουν στα 3,5 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2000, όπου άγγιξαν το 1,8 τρισ. δολάρια.

Βάσει των τρεχουσών προβλέψεων -οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο διάλογος για το κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει δεύτερο πακέτο στήριξης για την αμερικανική οικονομία- οι δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες και θα ξεκινήσουν να αυξάνονται εκ νέου το 2013. Όμως, τα έσοδα προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να ενισχύονται ικανοποιητικά και σε βαθμό ικανό να ισοφαρίσουν τις δαπάνες το 2016.

Τα φορολογικά έσοδα μπορεί να ενισχύθηκαν 9%, δηλαδή όσο ο μέσος ετήσιος όρος στην περίοδο 1984 - 1989, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκείνη την περίοδο ήταν 8%, δηλαδή διπλάσιος από την πρόβλεψη για το πού θα φθάσει στην επόμενη 6ετία.

Εάν όμως οι ΗΠΑ εισέλθουν σε περίοδο αποπληθωρισμού, το τρέχον έλλειμμα θα καταστεί χαοτικό. Τα κρατικά έσοδα θα κινδυνέψουν καθώς θα υπάρξει υποχώρηση μισθών αλλά και της αξίας των ακινήτων, ενώ οι δαπάνες, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνουν στάσιμες.

Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Ιαπωνίας και την πολιτική που ακολούθησε για αρκετά χρόνια για να στηρίξει την οικονομία της. Τα έσοδα της ιαπωνικής κυβέρνησης το 2008 ήταν χαμηλότερα από 47 τρισ. γεν, δηλαδή στο επίπεδο όπου είχαν διαμορφωθεί την περίοδο 1988-99, όταν δηλαδή πρωτοεμφανίστηκε ο αποπληθωρισμός στην οικονομία της χώρας. Πέρυσι, όμως, οι δαπάνες ενισχύθηκαν 15%.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v