Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "ελπίδες" των αγορών για την ανεργία

Τι θα μπορούσε να πνίξει τις αγορές; Περιέργως, είναι πιθανότατα το γεγονός το οποίο όλος ο κόσμος -και οι πολιτικοί αρχηγοί του- περιμένουν: μια εύρωστη και πρώιμη ανάκαμψη στην απασχόληση.

  • John Authers, Investment Editor
Οι ελπίδες των αγορών για την ανεργία
Τι θα μπορούσε να πνίξει τις αγορές; Περιέργως, είναι πιθανότατα το γεγονός το οποίο όλος ο κόσμος -και οι πολιτικοί αρχηγοί του- περιμένουν: μια εύρωστη και πρώιμη ανάκαμψη στην απασχόληση.

Αυτό το ευχάριστο γεγονός θα αποδειχθεί προβληματικό γιατί αυτήν τη στιγμή προεξοφλείται ως σχεδόν απίθανο. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις "αρκούδες", που πιστεύουν ότι το βάρος των επισφαλών χρεών και της "απομόχλευσης" -της αποπληρωμής χρεών- θα προκαλέσει στην οικονομία μία ακόμα βουτιά, και στους "ταύρους" οι οποίοι θεωρούν πως τα δημόσια μέτρα στήριξης θα κάνουν τον επιχειρηματικό κλάδο να ανακάμψει.

Και οι δύο πλευρές όμως πιστεύουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Το σενάριο των "ταύρων' μιλά για "άνεργη απασχόληση". Αν οι εταιρίες αρχίσουν ξανά στα σοβαρά τις προσλήψεις, τότε θα αυξηθούν αφόρητα οι πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν με το μηδενικό κόστος δανεισμού.

Μια τέτοια αύξηση στην απασχόληση θα έδειχνε ότι υπάρχουν πράγματι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Αν δεν διατηρηθεί μια μακρά περίοδος φθηνού χρήματος από την κυβέρνηση, το σενάριο των "ταύρων" θα διαψευστεί.

Σε κάθε περίπτωση που μια ανήσυχη κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει επίφοβες κινήσεις για να αλλάξει την πολιτική της, κινδυνεύει να προκαλέσει λάθη τόσο από τους ίδιους τους διοικητές όσο και από τους επενδυτές που θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν τις κινήσεις τους. Επιπλέον, υπάρχει και το συνάλλαγμα.

Η επίμονη ανεργία είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες για την επίθεση στο δολάριο. Αυτή αυξάνει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες πωλήσεις των εταιριών του S&P 500 πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Η ανάκαμψη στην απασχόληση θα χαλάσει και αυτό το σενάριο και θα δημιουργήσει κίνδυνο ατυχημάτων, αφού οι επενδυτές θα βιαστούν να τακτοποιήσουν εκ νέου τις θέσεις τους.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν στο να παραμείνει ψηλά η ανεργία. Τα χρηματιστήρια, που κινούνται σε υψηλά έτους, δείχνουν πως οι επενδυτές αντέχουν την κατάσταση. Αλλά το γεγονός ότι οι επενδυτές σχεδόν στηρίζονται στο να παραμείνει ψηλά η ανεργία δείχνει ότι η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια και στην οικονομία στέκεται σε επίφοβες βάσεις.


© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v