Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασιατικές τράπεζες θέλουν διεθνή κυριαρχία

Πολλοί σχολιαστές έχουν προβλέψει ότι ο τωρινός αιώνας θα ανήκει στην Ασία, οπότε ακούγεται φυσικό που οι μεγάλες τράπεζες της περιφέρειας αρχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά σε διεθνές επίπεδο.

  • Sundeep Tucker, Asia Financial Correspondent
Ασιατικές τράπεζες θέλουν διεθνή κυριαρχία
Πολλοί σχολιαστές έχουν προβλέψει ότι ο τωρινός αιώνας θα ανήκει στην Ασία, οπότε ακούγεται φυσικό που οι μεγάλες τράπεζες της περιφέρειας αρχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά σε διεθνές επίπεδο.

Τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί μπαράζ από συμφωνίες χρηματοπιστωτικών ομίλων μεταξύ των οποίων η αυστραλέζικη Macquarie Group και η ιαπωνική Nomura, που οφείλεται στις διεθνείς φιλοδοξίες των τραπεζικών στελεχών της περιφέρειας της Αυστραλασίας.

Η Macquarie πρόσφατα εξαγόρασε τη Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller, "boutique" επενδυτική τράπεζα με μεγάλες διασυνδέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, και την Delaware Investments, αμερικανικό όμιλο κεφαλαίων με 150 δισ. δολ. σε υπό διαχείριση ενεργητικά.

Η Nomura πέρυσι εξαγόρασε τις ευρωπαϊκές και ασιατικές επιχειρήσεις της Lehman Brothers και συγκεντρώνει επιπλέον 5 δισ. δολ. εν μέρει για να βοηθήσει την ώθησή της στις ΗΠΑ. Η ιαπωνική MUFG επεκτείνεται στις ΗΠΑ μετά την εξαγορά του 20% της Morgan Stanley.

Η ANZ της Αυστραλίας αυξάνει την παρουσία της στις ασιατικές αγορές, στο πλαίσιο υπερπεριφερειακής στρατηγικής και ετοιμάζεται να αγοράσει δυτικές τράπεζες στις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Οι κινεζικοί οίκοι κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς τραπεζών βάσει κεφαλαιοποίησης και επιχειρούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

Από το 2006 η Industrial and Commercial Bank of China, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης και καταθέσεων, έχει υπογράψει συμφωνίες στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία, στο Μακάο, στη Νότιο Αφρική και στον Καναδά.

Σε μια κατάσταση που δεν θυμίζει τίποτα από την ασιατική κρίση 1997-98, αυτή τη φορά οι περιφερειακές τράπεζες εκμεταλλεύονται τη σχετική αδυναμία ορισμένων προβληματικών δυτικών ομίλων για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε περιοχές που άλλοτε θεωρούνταν εκτός των ορίων τους.

Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικές τράπεζες έχουν μικρό άνοιγμα σε δομημένα πιστωτικά προϊόντα, ισχυρή ρευστότητα και δομές χρηματοδότησης, καλά κέρδη και κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εγχώριες αγορές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τραπεζικοί κλάδοι της Ασίας είναι σημαντικά ισχυρότεροι από πολλούς διεθνούς ανταγωνιστές τους. Κατά μέσο όρο, η κεφαλαιακή τους επάρκεια Τier one είναι 9,5 ή και υψηλότερη από την αντίστοιχη της Ισπανίας, της Γερμανίας ή της Ιταλίας.

Βεβαίως, η χρηματοοικονομική ισχύς από μόνη της δεν θα μεταφραστεί σε κυριαρχία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Η δυνατότητα της εγχώριας διοίκησης και τεχνογνωσίας, σχετική με την οικονομική δύναμη και φιλοδοξία, θα αποδειχθεί κρίσιμη για την προσπάθεια των ασιατικών τραπεζών να χτίσουν αυτοκρατορίες που θα... κρατήσουν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v