Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα στα πέντε hedge funds έλεγε ψέματα!

Ένα ακόμη χτύπημα δέχεται κλάδος των hedge funds, μετά την αποκάλυψη έρευνας του Stern Business School. Ένας στους πέντε διαχειριστές hedge funds παραποίησε τα στοιχεία που έδωσε στους επενδυτές.

  • Sma Jones, Hedge Funds Correspondent
Ένα στα πέντε hedge funds έλεγε ψέματα!
Ένας στους πέντε διαχειριστές hedge funds παραποίησε τα στοιχεία είτε για τα υπό διαχείριση κεφάλαια είτε για την απόδοση των επενδύσεων των funds κατά τη διάρκεια ενημερώσεων επενδυτών, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Stern School of Business του New York University.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας, η οποία αφορά στο διάστημα από το 2003 έως το 2008, θα είναι ένα ακόμη βαρύ χτύπημα για τον κλάδο, σε μία εποχή όπου δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αυξήσει τη διαφάνειά του και να πληροφορεί με καλύτερο τρόπο αλλά και συχνότερα τους επενδυτές για την πορεία του.

Το πιο συχνό ψέμα των διαχειριστών αφορούσε στα πραγματικά κεφάλαια που είχαν επενδυθεί από τα hedge funds, ενώ ακολουθούσαν ψευδή στοιχεία για την πραγματική πορεία των αποδόσεων όπως και για πιθανά νομικά προβλήματα που ίσως να έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν το επενδυτικό κεφάλαιο.

Μάλιστα, ένας manager αποκαλύφθηκε ότι έλεγε ψέματα ως προς το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζονταν. Τα "φούσκωσε" κατά 300 εκατ. δολάρια!

Ένα άλλο hedge funds -όπως σημειώνει στην έρευνα ο κ. Stephen Brown, καθηγητής στο Stern- έλεγε ψέματα σε ό,τι αφορούσε νομικά προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει η εταιρία στην οποία εργαζόταν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει η έρευνα, κάποιοι διαχειριστές απλώς δεν ήξεραν την αλήθεια, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό "ψεύδονταν ενσυνείδητα".

Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά σε hedge funds που διαχειρίζονται τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια, ενώ οι managers τους δραστηριοποιούνται στον χώρο τουλάχιστον 19 χρόνια.

Έρευνες αυτού του τύπου συνήθως δεν δημοσιοποιούνται, ενώ όποιος επιθυμεί να τις αποκτήσει θα πρέπει να καταβάλει αντίτιμο. Όμως το Stern φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη δική του, με δεδομένη και την κρίση αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα των διαχειριστών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v