Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δράκος και η αρκούδα

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά δεν παύουν να είναι και αντίπαλοι. Άλλωστε και οι δύο επιθυμούν να είναι βασικοί παίκτες στην κεντρική Ασία. Η μόνη που λείπει από την όλη υπόθεση είναι η Ουάσιγκτον.

  • Editorial
Ο δράκος και η αρκούδα
Προκειμένου η Ουάσιγκτον να μη συνεχίσει να αισθάνεται και τόσο σίγουρη για τη Μόσχα, ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Vladimir Putin φρόντισε, από την Κίνα στην οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, να διατηρήσει τις ΗΠΑ σε εγρήγορση.

Χωρίς αμφιβολία, ο κ. Barack Obama έχει κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, ενώ έχει επιτύχει η Ρωσία να έχει λιγότερο επιθετικές (και εντελώς διαφορετικές) απόψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όμως ο κ. Putin επισκέφθηκε το Πεκίνο και μάλιστα -πιθανώς όχι τυχαία- την ίδια στιγμή που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Hilary Clinton πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Αυτό απέδειξε ότι η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες αλλά και ευκαιρίες.

Άλλωστε, την Τρίτη 13/10, η Μόσχα ήταν απασχολημένη με το να υπογράφει ενεργειακές συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων με την Κίνα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κάνει θόρυβο υποστηρίζοντας ότι αυτές οι συμφωνίες θα αποτιμηθούν σε ρούβλια και σε γουάν και όχι σε δολάρια.

Ο κ. Putin παρακολούθησε συνεδρίαση του Shanghai Co-operation Organisation, οργάνωσης της οποίας θεωρείται ότι βασικός στόχος είναι να διώξει τους Αμερικανούς από την κεντρική Ασία. Άλλωστε οι ΗΠΑ εκδιώχθηκαν από το Ουζμπεκιστάν το 2005. Τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και δεν είχε ακόμα λάβει χώρα η αποχώρηση, αποφασίστηκε ότι θα αποχωρήσουν και από την Κιργιζία.

Τέτοιες κινήσεις έχουν οδηγήσει ορισμένους στο να πιστεύουν ότι τα δύο πιο απολυταρχικά κράτη έχουν βρει κοινούς στόχους. Σαφώς το νέο μεγάλο παιχνίδι στην Ασία δεν φαίνεται να… παίζεται με τον τρόπο της Ουάσιγκτον.

Όμως, το να θεωρήσουμε ότι η Κίνα και η Ρωσία τα έχουν βρει πλήρως θα ήταν υπερβολικό. Στην πραγματικότητα -γεγονός που μπορεί να καθησυχάζει ελαφρώς την Ουάσιγκτον- είναι ότι σε αρκετά θέματα η Μόσχα και το Πεκίνο είναι περισσότερο αντίπαλοι παρά σύμμαχοι.

Η Κίνα, της οποίας η οικονομία τρέχει σε αντίθεση με τη ρωσική, έχει φροντίσει να ενισχύσει την επιρροή της υπογράφοντας πρόσφατα αρκετές ενεργειακές συμφωνίες με χώρες όπως το Καζακστάν. Επίσης, από τον Δεκέμβριο το Τουρκμενιστάν θα αρχίσει να διοχετεύει, μέσω νέου αγωγού, φυσικό αέριο στην Κίνα. Η Μόσχα εξακολουθεί να ανησυχεί για την ενίσχυση της δύναμης της Κίνας στην κεντρική Ασία, περιοχή την οποία θεωρεί σφαίρα ειδικών προνομίων.

Η Ρωσία έχει γίνει και ελαφρώς παρανοϊκή σε ό,τι αφορά δικούς της πληθυσμούς -υπολογίζονται στα 6 εκατ. ανθρώπους- που ζουν σε περιοχές οι οποίες συνορεύουν με την Κίνα.

Μπορεί και οι δύο να μιλούν για έναν κόσμο με πολλούς πόλους επιρροής. Όμως και οι δύο γνωρίζουν ότι η Κίνα έχει περισσότερες δυνάμεις για να διεκδικήσει τον ρόλο μιας υπερδύναμης.

Το μόνο χαρτί που έχει η Μόσχα δεν είναι άλλο από τις εξαιρετικά πλούσιες πρώτες ύλες που διαθέτει, κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τα πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία επιθυμεί να εξαπλωθεί στην Ανατολή και σαφώς η Κίνα έχει απόλυτη ανάγκη τα ενεργειακά προϊόντα της Μόσχας. Όμως η Ρωσία θα πρέπει να παλέψει για να αποκτήσει την εύνοια του Πεκίνου.

Ως εκ τούτου, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε, τουλάχιστον τώρα, ότι ο δράκος και η αρκούδα είναι επιστήθιοι φίλοι.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v