Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερό επενδυτικό χαρτί οι αναδυόμενες

Οι επενδυτές πρέπει να τοποθετήσουν το 1/3 των κεφαλαίων τους σε αναδυόμενες αγορές, υποστηρίζει ο κ. Antoine van Agtmael. Ξέρει πολύ καλά τι προτείνει. Άλλωστε είναι ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο "αναδυόμενες αγορές".

  • Antoine van Agtmael*
Γερό επενδυτικό χαρτί οι αναδυόμενες
Η πρόσφατη πιστωτική κρίση δεν κατόρθωσε να εκτροχιάσει την πορεία των αναδυόμενων αγορών, αλλά αντίθετα την επιτάχυνε. Οι επενδυτές, λανθασμένα, θεώρησαν ότι η κρίση ήταν παγκόσμια καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ απαισιόδοξα σενάρια.

Αποδείχθηκε ότι η κρίση δεν επηρέασε όλη την υφήλιο, καθώς οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές διέθεταν ανθεκτικά τραπεζικά συστήματα και εφάρμοζαν ορθές μακροοικονομικές πολιτικές.

Σε πλήρη αντίθεση με την κρίση στην Ασία και στο Μεξικό στη δεκαετία του ’90, αυτή τη φορά η κρίση για τις αναδυόμενες ήταν εισαγόμενη. Δεν την είχαν δημιουργήσει αυτές. Σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., οι αναδυόμενες αντιμετώπισαν την κρίση σε πολύ πιο ήπια μορφή.

Τα μεγαλύτερα θύματα της Μεγάλης Ύφεσης ήταν επιχειρήσεις-σύμβολα των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως η AIG, η Citigroup και ηG.M. Δεν ήταν εταιρίες των αναδυόμενων αγορών, όπως η China Life, η Itau-Unibanco και η Hyundai Motors. Οι πωλήσεις και τα κέρδη των πολυεθνικών από τις αναδυόμενες υποχώρησαν μόνο προσωρινά, με τις περισσότερες να ξεπερνούν τη χρήση χωρίς ανάγκη στήριξης από το κράτος και είναι προετοιμασμένες να κατακτήσουν τον μετά την κρίση κόσμο, όπου ο Αμερικανός καταναλωτής δεν θα είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος.

Οι συνέπειες της κρίσης ήταν οδυνηρές σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι αναδυόμενες αγορές κατόρθωσαν να μπουν αλλά και να βγουν πρώτες από αυτήν. Η παρέμβαση της Κίνας, μέσω αύξησης του τραπεζικού δανεισμού και του πλουσιοπάροχου πακέτου στήριξης ενίσχυσε τη δική της οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, ενίσχυσε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλη την υφήλιο, βοηθώντας στην επαναφορά της.

Οι κυβερνήσεις σε άλλες αναδυόμενες αγορές φρόντισαν να παρέμβουν με ορθό τρόπο και κυρίως έγκαιρα.

Εν τω μεταξύ, κατέστη ακόμη πιο σαφές ότι το Group 7 ήταν πολύ περιορισμένο για να αποφασίζει μόνο του να διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομία. Η αντικατάστασή του με το Group 20 ήταν αναγκαία και ευτυχώς έγινε πραγματικότητα. Οι αναδυόμενες αγορές είδαν την αξιοπιστία τους να ενισχύεται λόγω της κρίσης και άλλωστε αντιστοιχούν στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Εάν η ανάκαμψη στον ανεπτυγμένο κόσμο φαίνεται να έχει σχήμα U, στις αναδυόμενες αγορές είχε σχήμα V. Τόσο οι οικονομίες όσο και οι αγορές τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάθετη υποχώρηση -στην αρχή-, αλλά βγήκαν από την ύφεση σχεδόν έξι μήνες πριν από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών έχουν ενισχυθεί κατά 100% σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του 2008, ενώ έχουν ξεπεράσει κατά 50% σε απόδοση τα αντίστοιχα των ανεπτυγμένων.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις αναδυόμενες και μάλιστα δυναμικά, μετά τον αρχικό πανικό. Τα χρηματιστήρια είθισται να ανακάμπτουν νωρίτερα από τις οικονομίες, αφού οι επενδυτές προεξοφλούν ότι μελλοντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις και εταιρικά μεγέθη θα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ο τωρινός ενθουσιασμός των επενδυτών σαφώς θα χαλαρώσει, μόλις ο ισχυρός οικονομικός κύκλος που έχει ξεκινήσει ολοκληρωθεί, τερματιστούν τα προγράμματα στήριξης και τα επιτόκια αρχίσουν εκ νέου να ενισχύονται.

Μόλις η κάθετη υποχώρηση των εξαγωγών αρχίσει να υποχωρεί οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές θα προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, πιθανώς πριν από την ΕΚΤ και τη Fed.

Σήμερα που οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, τα εταιρικά κέρδη έχουν κλείσει σε ανοδική πορεία και οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον φθηνές, ίσως υπάρχουν αιτίες που στηρίζουν πιο προσεκτική επενδυτική στρατηγική.

Όμως, δεν θα ήταν έξυπνη επιλογή για έναν επενδυτή να αγνοήσει τις αναδυόμενες αγορές, και κυρίως τις χώρες της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και σαφώς τις μακροχρόνιες προοπτικές τους. Το μεγαλύτερο μερίδιο της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία το είχαν οι αναδυόμενες πριν από την κρίση. Το outsourcing στη μεταποίηση, στον κλάδο τεχνολογίας πληροφορικής ακόμη και στην έρευνα μπορεί να μην είναι πλέον της μόδας, όμως αποτελεί μερίδιο του παγκόσμιου παραγωγικού κύκλου. Ένα δισ. νέοι καταναλωτές θα εισέλθει στην αγορά και θα διπλασιάσει την καταναλωτική βάση της επόμενης 10ετίας.

Δρόμοι, σιδηροδρομικό δίκτυο και λιμάνια βελτιώνονται με ταχύτητα και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κίνα. Το μεγαλύτερο μερίδιο πετρελαίου και φυσικού αερίου προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Κάθε χρόνο νέες πολυεθνικές από τις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται στον κατάλογο "Fortune 500", ενώ άλλοτε δευτεροκλασάτες επιχειρήσεις μετατρέπονται σε παγκόσμιους παίκτες.

Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος, ενώ κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν συναλλαγματικά αποθέματα που φθάνουν στα 5 δισ. δολάρια και δεν εξαρτώνται πλέον και τόσο πολύ από τον ξένο δανεισμό. Τα ελλείμματα και το χρέος τους δεν είναι τόσο υψηλά όσο στη Δύση, ενώ οι καταναλωτές δεν είναι τόσο υπερχρεωμένοι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για τις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών, πέντε, δέκα ή 25 ετών. Και υπάρχουν όλο και λιγότεροι λόγοι για να ανησυχούμε.

Θα ήταν καλό για τους επενδυτές -ή τουλάχιστον γι’ αυτούς που δεν αρέσκονται στο day trading- να έχουν το 1/3 των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αναδυόμενων αγορών. 
 
*Ο κ. Antoine van Agtmael επινόησε τον όρο "αναδυόμενες αγορές" το 1981. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emerging Markets Management LLC, αμερικανικού επενδυτικού ομίλου ο οποίος ειδικεύεται σε τοποθετήσεις σε μετοχές αναδυόμενων αγορών. Είναι συγγραφέας του "The Emerging Markets Century".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v