Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση "καθαρός άνθρακας" στις Βρυξέλλες

Μέχρι και έξι σταθμοί ενέργειας «καθαρού άνθρακα» θα κατασκευαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «πράσινο φώς» από τις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα συλλογής άνθρακα.

  • Stanley Pignal (Βρυξέλλες), Ed Crooks (Λονδίνο)
Επιχείρηση καθαρός άνθρακας στις Βρυξέλλες
Μέχρι και έξι σταθμοί ενέργειας «καθαρού άνθρακα» θα κατασκευαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «πράσινο φώς» από τις Βρυξέλλες για την στήριξη χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα συλλογής άνθρακα.

Τα εργοστάσια τεχνολογίας συλλογής άνθρακα (CCS), τεχνολογία που περιλαμβάνει την αποθήκευση υδροξειδίου του άνθρακα κάτω από τα γη, θα κατασκευαστούν στην Βρετανία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η τεχνολογία CCS θεωρείται πολύ κρίσιμης σημασίας, εφόσον ο πλανήτης πρόκειται να συνεχίσει να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας και θέλει παράλληλα να κάνει μεγάλες περικοπές στις εκλύσεις ρυπογόνων αερίων οι οποίες είναι απαραίτητες σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τα επιλεγμένα έργα CCS, που πρέπει να εξασφαλίσουν την επίσημη έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο τον επόμενο μηνα, βασίζονται σε ποικίλες τεχνολογίες συλλογής άνθρακα.

Ο στόχος είναι να υπάρχουν 12 περίπου εγκαταστάσεις CCS εν λειτουργία το 2015 και να διατίθεται ευρέως η εν λόγω τεχνολογία έως το 2020.

Η Ευρώπη ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ για το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης σε αυτή την –δυνητικά απέραντη- παγκόσμια αγορά. Η Ε.Ε. ήταν «μπροστά» μέχρι πρόσφατα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ολιγωρίας στο πρόγραμμά της, που δημιουργούν τον φόβο ότι θα μείνει «πίσω» τελικά από τις ΗΠΑ.

Την χθεσινή ανακοίνωση υποδέχτηκαν με επιφυλάξεις οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Frauke Thies της Greenpeace δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε αυτή την μη ελεγμένη τεχνολογία δεν σημαίνουν το τέλος της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Ακόμη κι αν αποδώσει η συλλογή άνθρακα, δεν θα γίνει ευρέως διαθέσιμη εγκαίρως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.»

Όλα τα έργα θα λάβουν 180 εκατ. ευρώ επιδότηση έκαστο, εκτός από το ιταλικό, που θα λάβει 100 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να προστεθεί στον κατάλογο κι ένα ακόμη μικρό γαλλικό project, μέχρι την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v