Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νιρβάνα του fund manager

Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον η αγορά θα χρειαστεί δραστική διόρθωση. Το χρήμα που μπήκε στην αγορά τους τελευταίους μήνες ήταν αρκετά έξυπνο. Θα είναι όμως αρκετά έξυπνο ώστε να βγει την κατάλληλη στιγμή;

  • John Authers, Investment editor
Η νιρβάνα του fund manager
Αυτό είναι ένα ράλι για να το απολαύσει ο καθένας. Οι αριθμοί είναι πολύ ευχάριστοι, με ανάκαμψη 50% και πλέον, πρακτικά, σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου από τον Μάρτιο, ενώ η μέση μετοχή έχει ξεπεράσει με άνεση την ευρύτερη αγορά.

Η ισομερώς σταθμισμένη εκδοχή του S&P 500, όπου κάθε εταιρία καταλαμβάνει 0,2% ανεξαρτήτως του μεγέθους της, έχει ξεπεράσει την εκδοχή όπου η στάθμιση γίνεται αναλόγως με την κεφαλαιοποίηση. Έχει ανακάμψει 88% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ο βασικός S&P έχει ενισχυθεί "μόνο" 60,3% στο ίδιο διάστημα. Οπότε, η μέση μετοχή έχει ξεπεράσει την ευρύτερη αγορά με πολύ μεγάλο περιθώριο.

Εν τω μεταξύ, οι ακριβές μετοχές, όπως υπολογίζονται με βάση τους συντελεστές Ρ/Ε, ξεπερνούν τις φθηνές, δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ορμητικότητα πίσω από εκείνες που δείχνουν οι πιθανές κερδισμένες.

Όπως το μέτρησε η Aronson Johnson + Ortiz, εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, οι ακριβές μετοχές έχουν ξεπεράσει 10% και πλέον τις φθηνές από τον Μάιο, με την καλύτερη εμφάνιση από την τεχνολογική φούσκα στα τέλη του 2002. Στο παρελθόν, μια τέτοια υπεραπόδοση θεωρούνταν καλό σημάδι μιας επερχόμενης bear market ή διόρθωσης.

Για την ώρα, αυτή η αγορά είναι η νιρβάνα των πολύπαθων εργαζομένων στην καταβεβλημένη βιομηχανία τού ενεργού fund management. Όταν οι καυτές μετοχές με τους υψηλούς συντελεστές δίνουν το καλύτερό τους και οι περισσότερες υπεραποδίδουν της αγοράς, είναι εύκολο να νικήσουν τους δείκτες. Αν ο ίδιος ο δείκτης καταγράφει ιστορικό ράλι, ακόμα καλύτερα.

Τα αυθεντικά καλά αποτελέσματα που προέρχονται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις πυροδοτούν την αγορά περισσότερο και θα συνεχίσουν κι άλλες θετικές δυνάμεις να εκδηλώνονται για ένα χρονικό διάστημα ακόμη.

Η εμφάνιση που θα μπορέσουν να απολαύσουν οι ενεργοί equity managers στις αρχές του επόμενους έτους θα φέρει εύκολα νέο κύμα από χρήματα στις μετοχές.

Αλλά σε κάποιο σημείο στο κοντινό μέλλον αυτή η αγορά θα χρειαστεί δραστική διόρθωση. Το χρήμα που μπήκε στην αγορά τους τελευταίους μήνες ήταν αρκετά έξυπνο μέχρι στιγμής, θα είναι όμως αρκετά έξυπνο ώστε να βγει την κατάλληλη στιγμή;


© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v