Τα 80$ του πετρελαίου θα "εμπνεύσουν" τα options

Οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας μαζικών συναλλαγών σε συμβόλαια options ενόψει της λήξης του έτους, τονίζουν brokers και αναλυτές.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
Τα 80$ του πετρελαίου θα εμπνεύσουν τα options
Οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας μαζικών συναλλαγών σε συμβόλαια options ενόψει της λήξης του έτους, τονίζουν brokers και αναλυτές.

Ενας μεγάλος αριθμός από call options – συμβόλαια που δίνουν το δικαίωμα στον κατοχο να αγορασει αργό πετρέλαιο σε προκαθορισμένη τιμή – είναι κλεισμένα πάνω από τα 80 δολάρια.

Αν οι τιμές spot του πετρελαίου ενισχυθούν πάνω από αυτό το επίπεδο, οι πωλητές των call options θα υποχρεωθούν να αγοράσουν συμβόλαια futures για να καλύψουν τις θέσεις τους, στηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου.

«Τα δικαιώματα προαίρεσης (options) μπορεί να επιταχύνουν την πορεία της τιμής και να βάλουν στο περιθώριο τις ανησυχίες για τα θεμελιώδη δεδομένα,» σημειώνει ο Olivier Jakob, επικεφαλής της Petromatrix.

Ο Raymond Carbone, πρόεδρος της Paramount Options στο New York Mercantile Exchange, προσθέτει ότι οι traders που πώλησαν τα options, είτε είναι απαισιόδοξοι κερδοσκόποι είτε τράπεζες της Wall Street, θα πρέπει να καλύψουν τις θέσεις τους εάν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω, ανοίγοντας τον δρόμο σε ράλι με «οδηγό» τα options.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του πετρελαίου, ανήλθε χθες κατά την διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών έως τα 80,05 δολ. ανά βαρέλι αλλά στην συνέχεια υπαναχώρησε στα 79,32 δολάρια.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του πετρελαίου λόγω των συναλλαγών options, προκύπτει παρά τα μάλλον απαισιόδοξα θεμελιώδη δεδομένα της προσφοράς, της ζήτησης και των αποθεμάτων.

Ο συγκεντρωτικός αριθμός των call options Δεκεμβρίου που θα είναι κερδοφόρα ή «στα λεφτά τους» στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ήταν την περασμένη εβδομάδα, στα 140.000 συμβόλαια. Η αγορά είναι μάλλον ουδέτερη στα 75 δολ. ανά βαρέλι, με μόλις 32.000 call options «στα λεφτά τους», ενώ στα 70 δολάρια κυριαρχούν και πάλι τα put options, με 157.000 συμβόλαια.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v