Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες θα "κρίνουν" τη γερμανική ανάκαμψη

Λίγο-λίγο ο ουρανός ανοίγει στον ορίζοντα της γερμανικής οικονομίας. Αλλά η ανάκαμψη αναμένεται υποτονική και η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για το σύστημα.

Οι τράπεζες θα κρίνουν τη γερμανική ανάκαμψη
Λίγο-λίγο ο ουρανός ανοίγει στον ορίζοντα της γερμανικής οικονομίας.

Εξι μήνες πριν η κυβέρνηση και τα μεγάλα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας έκαναν την πρόβλεψη ότι η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 6% φέτος και θα αναπτυχθεί με τον αναιμικό ρυθμό του 0,5% το 2010. Την περασμένη εβδομάδα τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν κι έκαναν λόγο για συρρίκνωση 5% φέτος και για ανάπτυξη 1,2% του χρόνου.

Η αισιόδοξη αυτή αλλαγή καθρεφτίζει τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τις εξαγωγές και την απασχόληση. Με δεδομένη όμως τη διψήφια συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι εξαγωγές, η προβλεπόμενη ανάκαμψη δεν πιστεύεται πως θα είναι δυναμική. Οπότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι για επιφυλάξεις.

Ένας είναι ότι τα κυβερνητικά προγράμματα που εξομάλυναν την πτώση τελειώνουν. Το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων ύψους 5 δισ. ευρώ, που στήριξε σε ανάκαμψη 26% τις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, έχει ήδη λήξει.

Όπως είπε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σημαντική της πρόσφατη έρευνα, οι μισοί από τους Γερμανούς που αξιοποίησαν το σχέδιο επιτάχυναν αγορές που είχαν προγραμματίσει για τον επόμενο χρόνο και πέρα. Οι... μετασεισμικές δονήσεις από τη λήξη του προγράμματος θα προκαλέσουν κάθετη μείωση των πωλήσεων το 2010, με επιπτώσεις σε όλες τις σχετιζόμενες βιομηχανίες.

Επιπλέον, για τις εταιρίες θα λήξουν οι διετείς επιδοτήσεις εποχικών θέσεων εργασίας, που βοήθησαν ώστε να συγκρατηθεί η ανεργία. Για να κρατήσουν εργαζομένους οι εταιρίες θα πρέπει να βρεθούν σε αναπτυξιακή κατάσταση.

Οπότε το επίκεντρο στρέφεται πλέον στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, όπου οι προσπάθειες αντιμετώπισης των τοξικών ενεργητικών και αποκατάστασης των ισολογισμών υπήρξαν αισθητά πιο βίαιες από αυτές των γειτονικών κρατών.

Πλέον οι τράπεζες πιέζονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ παράλληλα πιέζονται από την αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάποιες αντιμετωπίζουν την κατάσταση περιορίζοντας τον δανεισμό, αλλά έτσι προκαλούν απόγνωση στις πολύ σημαντικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Η ενίσχυση των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένει ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς θα ανακάμπτει η ζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση της ανεργίας θα πλήξει την κατανάλωση και θα οδηγήσει σε νέα οικονομική διολίσθηση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v